Daniel Håpnes
Daniel Håpnes

Daniel Håpnes

Vive la France!

Publisert: 26.01.2017, 17:29

Kjære leser,

Det er alltid interessant å lære nye ting! For eksempel gjennom å bli kjent med nye mennesker fra andre kulturer og land. Jeg befinner meg nå på utveksling ved EMLYON Business School, og vil i dette innlegget dele noen bilder og oppdateringer fra Frankrikes gastronomiske hovedstad, Lyon.

Først og fremst håper jeg du har hatt en god start på det nye året! For min del måtte jeg og min kjære mamma stå opp grytidlig 1. januar siden undertegnede skulle ta et fly fra Trondheim lufthavn klokken 10:10, for å rekke studiestart 2. januar. Videre ble det nye året startet med å avslutte rollen som ambassadør for Nova ved NHH og stillingen som daglig leder i NHHS Consulting AS – to erfaringer som jeg aldri ville ha vært foruten. I tillegg til dette startet jeg det nye året med å signere en arbeidskontrakt med Danske Bank, hvor jeg vil starte min arbeidskarriere som Business Innovation Graduate fra og med 1. september. Graduate-programmet innebærer at jeg i løpet av 18 måneder får jobbe på tre forskjellige avdelinger, hvor man får muligheten til å jobbe utenfor landegrensene. Tett oppfølging av mentorer og Graduate-samlinger er også inkludert i programmet. Jeg er evig takknemlig for at Danske Bank gav meg denne muligheten og jeg ser virkelig frem til oppstart.

Medstudentene her ved EMLYON Business School er like fantastiske som på NHH. I løpet av kort tid har jeg fått mange nye venner; fra Canada i vest og Kina i øst. Vi finner på mye spennende sammen og lærer mye av hverandre. En av mine store lidenskaper, nemlig mat, står hver dag i sentrum når vi lager ulike retter sammen, gitt at vi ikke spiser ute på restaurant. Fransk vin med en god ost eller pølse ligger alltid tilgjengelig som snacks på kjøkkenbenken mens vi bearbeider maten. Franskmennene er spesielt stolt over å la oss drikke vin fra deres region. Ellers drar vi på oppdagelsesreiser – mulighetene her er mange – og har det utrolig morsomt sammen.

En av godene man har som utvekslingsstudent fra NHH er at vi får velge fritt i en jungel av fag. Ut fra personlige preferanser har jeg endt opp med en kombinasjon av finans og strategi samt et markedsføringsfag. Ved EMLYON Business School lærer vi mye matnyttig som jeg vil ha nytte av senere i karrieren. Blant annet jobber vi veldig mye i team og i tillegg får vi reelle caser som vi skal løse for ulike selskaper.

2017 ser altså svært lovende ut på mange måter, og jeg gleder meg til å skrive neste blogginnlegg.

PS: Et nytt år byr på mange muligheter! Derfor håper jeg at du allerede nå jobber godt mot målene for 2017. Husk at sannsynligheten for å lykkes øker med innsatsen du legger inn.

En varm hilsen fra Lyon!

- Daniel


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

CV-, karakter- og karriereprostituert

Publisert: 26.11.2016, 23:26

Som person er jeg åpen og ærlig, derfor vil jeg også kjøre den stilen når jeg skal blogge. For blogging er ikke akkurat min spesialitet, og det er kanskje ikke noe rart når jeg tilnærmet aldri har lest en blogg og aldri satt meg inn i hvordan bloggverden fungerer. Jeg skal heller ikke legge skjul på at undertegnede må gå utenfor komfortsonen når et blogginnlegg skal publiseres. Likevel skal jeg fremover legge ut et nytt innlegg hver måned – en spennende utfordring som jeg velger å ta på strak arm. Selv er jeg spent på hva som blir tema fra gang til gang og har en stor respekt for de som blogger hver dag, lykkes med å opprettholde mange lesere og derav klarer å gjøre det til et levebrød.

 

Det ville kanskje være naturlig å lage et innlegg om sjakk-VM, valgseieren til Donald Trump, nasjonalåpning av langrennssesongen eller cupfinalen som RBK vant. Men isteden vil jeg gi et lite stikk til de som alltid velger den letteste utveien ved å utnytte systemet og bare flyter nedover langs livets elv.

 

Fra den dagen man blir født starter en eventyrlig læringsprosess. For å overleve må man utvikle seg gjennom å være nysgjerrig og opptatt av å lære nye ting. Dessverre går det noen ganger feil av ulike årsaker. For eksempel den ungen som mobber og trykker andre unger ned, for å løfte seg selv opp. Dette gjelder også for de som går hos NAV uten å ha en god grunn til å få støtte. Disse pengene kunne heller ha gått til de som trenger det mest – fattige, syke, arbeidsledige, barn og eldre.

 

Jeg hører fra flere studenter i dag at de sliter psykisk på grunn av alt presset. Til dere vil jeg si: Ja, karakterer er viktig, men det er også livet og man lever bare en gang. Samtidig er det viktig å ta vare på seg selv for å kunne prestere, ellers risikerer man å bli utbrent. Om du ikke er A-student, betyr ikke det at du er mislykket. Kanskje du prioriterte andre ting, mens A-studentene satt 12-14 timer på lesesalen hele semesteret. Det viktigste er at du klarer å anvende teori i praksis etter endt utdanning og har brukt semesteret på det som vil gjøre deg mest lykkelig på lengre sikt. For etter 4,5 år som student har jeg lært å verdsette A-studentene like mye som de svært engasjerte C-studentene. Begge er svært flinke og verden trenger begge typene for å fungere optimalt. Det beste er selvfølgelig om man klarer å kombinere begge deler, men det krever at man er motivert og strukturert. Jeg vil også si at du skal drite i karakterfokuset og heller fokusere på læringsutbytte, fordi forstår du hele pensum vil de gode karakterene komme naturlig, men det krever hardt arbeid – nesten ingenting kommer av seg selv. Til syvende og sist har man bare seg selv å takke, siden du som regel har lagt mye av dette prestasjonspresset på deg selv.

 

Unge og særlig studenter er i dag omringet av et karrierejag med mange flinke personligheter. Samtidig skaper dagens digitaliseringsutvikling et skifte i kompetansebehov, reduserer i sin helhet totalt antall ansatte som trenger å jobbe og vil på lengre sikt føre til flere tjenesteytende jobber. På kort sikt merker man nå også etterskjelvene fra nedturen i oljebransjen. Sammen med andre viktige faktorer bidrar dette til at konkurransen om de mest attraktive jobbene blir enda tøffere, og det har selvfølgelig sine opp- og nedsider. Heldigvis vil det alltid være behov for flinke folk, og hvis ikke så finner de som regel alltid en løsning.

 

I løpet av studietiden har jeg møtt studenter som har sagt at de har skaffet seg forlenget eksamenstid for å gjøre det bedre på eksamen. Eksamensfokuset har også gått i hode på studenter som noen ganger bare spør om hva som kommer på eksamen – det du måler er det du får, men det kan i seg selv være effektivt. Det verste jeg har hørt om på et studium, som jeg håper ikke er sant, er studenter som har kastet notatene til medstudenter og som er tilbakeholden med informasjon i kollokviegrupper for å kunne prestere bedre selv på eksamen – så langt bør det aldri gå.

 

Når det kommer til verv er det to ting som for eksempel en rekrutterer bør merke seg. Det er de som på papiret har verv som virker å være tunge, men som i realiteten innebærer svært lite arbeid. Da enten fordi man bruker titler som høres bra ut eller at man ikke har gjort den innsatsen man faktisk burde gjøre – dette bør man ikke akseptere. På godt norsk, CV-fyll, som har et formål med å imponere alle som rekrutterer. Man selger seg altså billig for egen kortsiktig vinning - et dårlig sjakktrekk. Mange ønsker også å være med for å være sosiale, men da bør man heller velge andre kanaler eller mindre viktige verv å være sosial på. Tilslutt er det viktig å være kritisk til det mange påstår at de har gjort, siden enkelte kan finne på å lyve på intervju og komme godt fra det.

 

Noen ville her ha sagt at det er dumt å ikke alltid maksimere sin egen nytte, når muligheten først er der og det ikke er lovbrudd. Problemet er bare at det er etisk feil og ikke riktig ovenfor alle andre som ikke utnytter gråsonen. Litt overdrevet blir det som å si at doping er greit, så lenge man ikke blir tatt. Sammen med en travel hverdag, så mener jeg at det er denne holdningen som tar livet av dugnadsånden i Norge.

 

Dessverre er det noen er såpass sleip at de velger å utnytte systemet. Slik vil det alltid være siden vi mennesker er feilbarlige – men dette er en del av den skjønnheten som skiller oss fra å være helt like mennesker og fra å være roboter.

 

Løsningen trenger derimot ikke å være flere regler, siden dette vil svekke beslutningsevnen til mennesker og samtidig bidrar til at de sleipeste rottene vil lete etter nye smutthull å krype gjennom. Riktig kunnskap til riktig tid vil være viktig, siden mye av dette ligger i oppveksten og kulturen man omgir seg med. Her har spesielt foreldre, men også lærere, trenere og andre viktige forbilder en viktig jobb å gjøre i årene fremover. Det er synd å si det, men enkelte burde faktisk aldri ha blitt foreldre, lærere eller trenere, siden de mangler selvkontroll og gjerne selvinnsikt.

 

Født sånn eller blitt sånn? Konklusjonen er at man har blitt sånn, siden miljøet påvirker og former oss. Heldigvis er det noe man kan gjøre noe med, men det må skje og man må ikke bare tenke det. For handling, det sier mer enn ord!

 

 

Takk for at du leste bloggen. Ha en fin dag videre!


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

1 av 16 heldige personer i Norge

Publisert: 07.11.2016, 13:32

Navn: Daniel Håpnes

Født: 18.02.1992

Fra: Namsos

Studie: Mastergrad i økonomi og administrasjon ved NHH

Innehavende verv: Daglig leder i NHHS Consulting AS og ambassadør for Nova

LinkedIn: https://no.linkedin.com/in/danielhaapnes

 

 

Hvem er jeg?

Målbevisst, engasjert og glad! Dette er ord som familie, venner og bekjente bruker for å beskrive meg og som definerer meg som person. Allerede fra toårsalderen var jeg svært målrettet i alt som ble gjort – alt eller ingenting. Samtidig har det alltid vært viktig å ha det morsomt. Bare fire år gammel begynte jeg å planlegge og jobbe strukturert mot mine mål. Etter det har jeg prøvd meg på flere spennende og lærerike mål, hvor mange av målene ble nådd og noen ikke.

Da jeg var 12 år satte jeg meg et mål om å bli olympisk mester i langrenn. Samme dag sluttet jeg å spise alt godteri, potetgull, usunn mat og drikke brus. I en alder av 16 år flyttet jeg derfor til Meråker for å gå fireårig landslinje i langrenn. Dessverre er drømmen om å bli olympisk mester et av målene jeg ikke nådde, men den som intet våger intet vinner og det er tross alt veien til målet som er givende. Mye av det jeg lærte fra idretten brukes nå daglig som student, leder og person, så jeg er evig takknemlig for det idretten har gitt.

Etter en fantastisk tid i Meråker sto nye mål klare for både bachelorgraden, mastergraden og arbeidskarrieren. Gjennom de siste fire årene har jeg påtatt meg flere spennende verv i løpet av studietiden og sitter igjen med mye kunnskap fra disse, men også fra fagene under utdanningen. Sammen med sulten for å nå nye mål, så har nysgjerrigheten på ny kunnskap og andre mennesker vært et indre driv i perioden.

 

Talentjakten – fremmer og utfordrer Norges mest attraktive studenter!

Bakgrunnen for dette innlegget er at jeg ble 1 av de 16 personene som fikk plass i Talentjakten 2016/2017. Det er en stor ære å få være en slik talentgruppe og jeg ser virkelig frem til å møte de andre studentene som har blitt definert som talentfulle av Talentjakten.

 

Finn ditt talent!

Personlig mener jeg at alle har et eller flere talent. Det handler bare om å finne hva man brenner for og vil bruke tiden på, og deretter jobbe målrettet med å utvikle dette - det er et talent. Selvfølgelig kan noe av talentet være genetisk, men det er utrolig hvor langt hardt arbeid kan føre deg. For ønsker du å bli best innenfor noe, så må du ofre noe og prioritere å gjøre det som bidrar til at du blir best. Det er tilnærmet umulig å være best i alt og jeg tror ikke det gjør deg mest lykkelig på lengre sikt. I tillegg handler det om å ha fokus på de tingene man kan gjøre noe med, dele opp hovedmålet til målbare delmål og vurdere prestasjonen fremfor resultatet.

 

Målet med talentjakten og bloggen

I min tid hos Talentjakten ønsker jeg å bli godt kjent både faglig og sosialt med de andre talentene og teamet i Talentjakten. Jeg håper at vi kan spille hverandre gode og lære av hverandre gjennom spennende samtaler. Sist, men ikke minst, skal vi kose oss og ha det gøy.

Det vil selvfølgelig komme personlige oppdateringer tilknyttet verv, skole og fritid på bloggen. I tillegg ønsker jeg å ta opp viktige spørsmål rundt samfunnsaktuelle temaer, heretter kalt ”tyggis”. Dette for å få deg som leser til å tenke rundt saken og forhåpentligvis dukker det opp et solid løsningsforslag fra en av leserne. Poenget her er at flere hoder tenker bedre enn et og jeg sitter ikke selv på svaret.

 

Dagens tyggis: Hvordan løse fremtidens energiproblem?

Temaet jeg ønsker at du skal tygge på i dag og frem til neste tyggis er, hvordan kan vi løse fremtidens energiproblem? Hvordan får vi produsert mest mulig energi til lavest mulig kostnad, uten å gjøre for store inngrep eller skader på naturen? Eventuelt er det ikke snakk om et fremtidig energiproblem? Om du har god innsikt i saken vil jeg gjerne høre hva du vet, mener og eventuelt hva dine forslag til løsninger er.

Personlig har jeg sett på hydrogen og fornybar strømproduksjon. Førstnevnte gikk jeg litt bort fra i sommer. Mens nye og smartere løsninger innen solkraft, vindkraft, bølgekraft, saltvannskraft og kinetisk energi er noe jeg virkelig har troen på og tenker regelmessig på. Blant annet har jeg lest om vindmøller som ser ut som juletrær. Disse kan stå ganske tett, og gjennom dette kan de utnytte hverandre og skape mer energi på mindre overflate. Samtidig koster de ikke like mye som dagens vindmøller og det beste er at de ikke vil ødelegge utsikten like mye som en stor vindmølle. Kinetisk energi eller bevegelsesenergi er som sagt noe jeg synes er svært interessant og ikke uten grunn. Det finnes for eksempel i dag en fotballbane hvor strømmen til flomlysene stammer fra fotballspillerne på banen (se video under) – fantastisk. En annen spennende idé som kommer fra Tesla er å sette opp solcellepanel på takene og koble disse til et batteri, såkalt Powerwall-batteri. Ellers mener jeg at havets overflate må utnyttes mer. Per i dag brukes det for lite og det bør derfor satses mer på energiproduksjon i havet i tiden fremover. Her har et prosjekt i Danmark kommet langt på bølgekraft – se: http://wavestarenergy.com.

 

Ta gjerne kontakt på LinkedIn om du har noen spørsmål.

 

Takk for at du tok turen innom og ha en strålende dag videre.

 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+