Mine beste tips til semesterstart!

Publisert: 24.01.2017, 12:00

I disse tider er et nytt semester allerede i gang, og det er alltid vanskelig å komme i gang med studier og rutiner igjen etter en lang ferie. Så her er noen tips og triks for semester start jeg selv i hvert fall prøver å få til.

 

1.     Kjøpe pensum bøker og andre essensielle hjelpemidler snarest mulig.

  • Det er fint å få en oversikt over hva som er pensum litteraturen tidlig, slik at man kan få kjøpt det for det eventuelt kan bli utsolgt. Det er ikke noe poeng å drøye dette, for om du skal ha et fag, vil du trenge litteraturen. Det er også lurt å få kjøpt andre ting du vil trenge i løpet av semesteret. For meg inkluderer dette ringblokk bøker, ringpermer, penner, post- IT lapper, penner, og et par tynne permer. Dette er alle ting jeg benytter gjennom semesteret. Personlig liker jeg best å benytte ringpermer som notatbøker, og ha skille ark, der jeg skiller mellom forelesningsnotater, egne notater, oppgaver, og eventuelt lab- øvelser dersom det er nødvendig. Da har jeg alt som tilhører det faget på et sted, og kan lett bla tilbake i forelesningsnotatene mine, samt oppgaver jeg har gjort. Uten å måtte bla masse frem og tilbake i en rotete skrive blokk.

2.     Planlegg semesteret.

  • Få en oversikt over viktig og mindre viktige hendelser som skjer utover i semesteret. Personlig liker jeg å bruke en type 7.sans almanakk, der jeg skriver ned de viktigste som skal skje på enkelte dager. Jeg liker også å skrive ned eksamens datoene for fagene jeg tar i det kommende semesteret. Da har jeg god tid til å planlegge eksamens tiden. Det er også viktig å skrive ned alle de sosiale tingene man skal, da det er sentralt å få med seg morsomme sosiale ting på starten og gjennom semesteret når man har tid.  

3.     Få oversikt over pensum i fagene.

  • Dette er essensielt for meg. Søk opp fag- koden på universitetet hjemmesider, der finner må som oftest et avsnitt som kalles, ”etter endt kurs, skal studenten kunne” eller liknende. Dette anbefaler jeg å skrive ned før en i det hele tatt begynner med forelesninger, fordi da er man klar over de mest sentrale temaet i faget. Dette gir fordeler i forelesning, men også ved påbegynnelse av egen-lesing, da man vet hva som er hoved trekkende i faget. Et annet tips for å få god oversikt er å se på noen av de tidligere eksamens oppgavene for å gjøre seg opp en tanke over hvilke temaer som ofte går igjen, og dermed er sentrale i pensum.  

4.     Innarbeide gode rutiner fra begynnelsen.

  • Selv om det er hardt å begynne igjen, er det viktig med gode og strukturerte rutiner utover i semesteret. Et tips er å velge en tid, feks 07:00, som man står opp hver dag i ukedagene, og holde seg til dette. Da vil man ikke føle seg så sliten og trøtt når man står opp etter et par dager. Men i tillegg er det viktig å ikke pushe seg selv for hardt i begynnelsen, da kan man risikere å miste motivasjonen utover i semesteret. Det ønskelige er at man har mest overskudd og motivasjon i eksamens tiden, som definitivt er den hardeste tiden i semesteret. Og om man jobber for hardt og for mye i begynnelsen, kan dette svekke pågangen i eksamenstiden. I tillegg er det viktig å forberede seg til de første forelesningene. Det er en dårlig forutsetning for resten av semesteret dersom man begynner med å henge bak.      

                                                      

 

Håper du får bruk for noen av tipsene og at de hjelper. Lykke til med semester start!

 

- Marie 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Kristine Spildo
26.01.2017, 14:24

Hei Marie,

jeg må si jeg ble veldig imponert over bloggen din! Mange viktige tema som du tar opp på en god måte; tema som treffer meg som kvinne, realist og mamma, rett i hjertet. Grunnen til at jeg kommenterer på dette innlegget spesielt er relevansen det har i forhold til studenters forutsetning for å lykkes med studiene. Neste semester har jeg lyst til å fokusere på studieteknikker når jeg underviser KJEM210, og da har jeg lyst til å bruke blogginnlegget ditt. Håper jeg får lov til det :)


Marie Wekre
29.01.2017, 19:42

Utrolig hyggelig å høre. Du kan selvfølgelig bruke innlegget, Kristine! :)