Alisa Mujanic

Alisa Mujanic

En liten del av min historie og meg

Publisert: 12.01.2015, 19:54

En gang i september 2014 begynte min lille reise med Talentjakten. Gjennom mitt verv som leder i Arbeidslivsutvalget, en studentforening for kommende statsvitere ved Universitetet i Oslo, kom jeg i kontakt med noen av de engasjerte personene bak Talentjakten. Etter et kort møte som egentlig endte med at jeg skulle spre budskapet om Talentjakten videre, endte jeg selv ganske raskt opp med å ikke bare spre budskapet videre, men også å søke selv. Det var dette med at Talentjakten er en arena for studenter med all slags bakgrunn som så inderlig ønsker å forandre verden og samfunnet rundt seg, og som kan det. «Du vil forandre verden, du kan forandre verden», det var disse ordene fra Talentjakten sin hjemmeside som brant seg fast i hodet mitt, og som gav meg motivasjon under hele søknadsprosessen.

Verden endrer seg hele tiden, på alle mulige områder, spørsmålet er om man ønsker å ta aktiv del i å påvirke retningen verden endrer seg i. Jeg våger å tro i anti-jantelovens navn, at jeg også faktisk kan bidra til å endre verden. Med denne motivasjonen i bakgrunn sparket jeg i gang min egen reise med Talentjakten og endte opp med å bli en av 20 deltagere i årets program.

Talentjakten handler ikke bare om å tro at man kan endre og skape ting. Det handler også om å faktisk jobbe for å oppnå endring. For å til det er man som person stadig nødt til å utfordre seg selv. Evnene som trengs for å endre og å skape noe utvikles utenfor ens egen komfort-sone. En av våre oppgaver som deltagere under årets program er å publisere dette innlegget. Et innlegg som skal handle om oss som personer. Jeg må ærlig innrømme at det å skrive dette innlegget og gi dere (uten at jeg vet hvem dere er) et innblikk i hvem jeg er utenom å bare ramse opp en CV eller erfaring og utdanning, er en liten utfordring og et lite fint steg ut av komfort-sonen. 

Jeg kan trygt si at min erfaring med å skrive blogg er svært begrenset. Mange år tilbake forsøkte jeg faktisk å starte min egen avis som skulle sette fokus på ungdom i andre deler av verden og store verdensproblemer. Når man er 16-17 år gammel, har svært begrenset kunnskap om avisbransjen, økonomi og bedriftsoppstarter, sier det seg selv at det å starte en avis ikke er så lett. Prosjektet startet med mange timer foran pc'en med produksjon av diverse artikler, naive forespørsler til avisbransjen, og et brev til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit (som aldri ble besvart). Slutten på prosjektet er faktisk min eneste korte erfaring med å skrive blogg. Dere har sikkert skjønt at en avis ble det ingenting av. Istedenfor avis satset jeg sammen med en venninne isteden for på en litt tryggere inntektskilde, salg av vafler hvor alt av penger gikk til Unicef, og en blogg hvor jeg valgte å sette fokus på noen av de store verdensproblemene gjennom denne, istedenfor gjennom en avis. Det ble ingen avis, men i ettertid kan man vel kalle det hele for en hyggelig opplevelse. Til tross for min erfaring med blogging, kan jeg vel ikke akkurat si at det er det samme å skrive blogginnlegg om menneskerettigheter og konflikter, og seg selv.

Mitt store engasjement for å skape endring og naiviteten knyttet til hvor lett det er har ført til at jeg til tider har måttet bestige noen svært bratte baker, og enkelte ganger til et par harde fall. I ettertid og med årene har jeg valgt å bekjempe denne naiviteten med kunnskap, i håp om å unngå fall eller i hvert fall i håp om å myke kommende fall litt opp. Iveren etter kunnskap har ført meg til Universitetet i Oslo hvor jeg nå er på mitt første år av en mastergrad i statsvitenskap. Iveren og engasjementet for å forsøke å ta en liten del av kontrollen over endringen i verden og samfunnet omkring meg har ført til mange fantastiske og lærerike opplevelser, enkelte som kommer frem på en CV og enkelte opplevelser som kanskje ikke er CV materiale, men som fortsatt har vært svært lærerike. 

En av de mest lærerike hadde jeg for nesten et år tilbake. I fjor vinter i februar var det store opptøyer i mitt hjemland Bosnia og Hercegovina, utløst av korrupsjon, frustrasjon og brutal urettferdighet på alle nivåer av statssystemet. Krav om demokratisk endring, frihet og mat på bordet ble enten møtt svært brutalt fra myndighetene, eller så ble kravene møtt med stillhet og ignoranse. Et engasjement og et behov for å uttrykke støtte til kravene som ble stilt fra mannen i gata sprede seg raskt på sosiale medier og i gatene blant bosniere i alle deler av verden. Kort fortalt endte jeg opp med å arrangere en støttedemonstrasjon, holde hoved-apellen, møte ambassadøren og ha ansvar for og sørge for at det faktisk dukket opp folk på støttedemonstrasjonen. Og det beste av alt var at alt dette skulle organiseres og ordnes på under 48 timer. Heldigvis hadde jeg meget god hjelp! Sammen med en jeg nettopp hadde blitt kjent med gjennom en gruppe på Facebook hvor engasjementet hadde spredd seg, tok vi initiativ til og arrangerte en støttedemonstrasjon hvor rundt 100 mennesker dukket opp.Det å organisere en så offentlig hendelse, med begrenset kontroll over utfallet sammen med en du aldri har møtt for, og det å være ansvarlig for sikkerheten til et arrangement du ikke vet om det kommer 20 eller 200 personer til, er en opplevelse mdc svært mange følelser inne i bildet. Alt var veldig engasjerende, nytt, utfordrende og ikke minst skremmende. Under denne opplevelsen lærte jeg virkelig verdien av et godt og ærlig samarbeid med andre, og hvor viktig det er å jobbe med andre for å lykkes.

Nå har jeg nok allerede skrevet for langt (som vanlig) og delt ikke bare en men to personlige historier som jeg kan avsløre ikke står oppført på CV-en. Forhåpentligvis har dere fått et lite inntrykk av hvem jeg er og hvorfor jeg ønsker å være en del av Talentjakten. 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.