5 tips til deg som vil bygge nettverk!

Publisert: 08.11.2016, 13:30

Nettverksbygging er noe jeg selv har hatt en del fokus på i løpet av studier og ulike jobber. Det har vært mye drevet av det at jeg er veldig sosial og liker å bli kjent med nye mennesker. Men det har også vært en bevisst tanke eller strategi i bakhodet, om at det å bygge nettverk er viktig. Det har ofte vært dette som har åpnet nye dører og gitt meg nye karrieremuligheter. Jobben min nå gjør ofte at jeg er litt på andre siden av bordet enn det jeg var før på ulike karrieremesser og events. Flere av mine venner spør meg ofte om hvordan de kan bli bedre på dette. Jeg personlig er overbevist om at det å ha et nettverk er viktig, og noe man fort kan få mye igjen for. Derfor har jeg valgt å bruke mitt første innlegg her på å dele noen tips og erfaringer rundt dette.

FOTO:: Karrieredagene BI Oslo 2016FOTO © Karrieredagene BI Oslo 2016

1.Det handler ikke bare om å selge eller kjøpe
De beste forbindelsene er de som gir noe begge veier. Hvis du bare forteller om deg selv, får den du snakker med ikke noe inntrykk av om du har interesse for det han/hun driver med, eller selskapet. Spør du kun om hva dere kan tilby deg så får de ikke tegnet seg noe bilde av deg som kandidat. Dette kan høres veldig innlysende ut, men det kan være lett å kjøre seg fast i et spor med en gang man finner noe som får samtalen til å gli. Det er også viktig å bruke anledningen til å se om dette kan være noe for deg, ikke kun å fokusere på å vise fram seg selv.

2.Det heter «NetWORKing»
Sett deg selv litt i jobbmodus. Det er lurt å se på det litt som en jobb. Ikke bare rop ut det første du tenker, men ta deg tid å vurder situasjonen og de du snakker med. Noen temaer er det kanskje greit å styre unna. Det kan være alt fra hva du gjorde på byen forrige helg, til mer seriøse men kompliserte temaer som politikk. Det kan være lurt å holde seg til felles interesser i starten. Ikke ta opp temaer hvor man kan ha helt forskjellige meninger uten at det egentlig har noe betydning for relasjonen, for det vil fortsatt påvirket inntrykket man får av hverandre. Og du vil jo gi et best mulig inntrykk vil du ikke?

3.Det er lov å forberede seg
Min erfaring er at mange ikke forbereder seg på situasjonen de skal vise seg fram i. Nettverksbygging kan,om du er heldig føre til en god relasjon du kan ta med deg videre, og kanskje en anbefaling eller et jobbintervju. Jeg regner med at de fleste ville forberedt seg til et jobbintervju. Og hadde man sendt inn en vanlig søknad hadde man ikke bare slengt sammen det først man kom på, for så å trykke på send. Det har skjedd flere ganger at jeg kommer i kontakt med noen eksempelvis på en karrieredag, som starter samtalen med å fortelle hvor mye de elsker selskapet jeg jobber for, samt hvordan de alltid har hatt lyst til å jobbe der. Det er alltid hyggelig, men det er lite overbevisende når det viser seg at noen av dem vet absolutt ingenting om oss.

Skal du opp til en potensiell arbeidsgiver på en karrieredag, da er det ikke så dumt å vite litt om denne arbeidsgiveren. Jeg mener ikke at du skal pugge årsrapporter og antall ansatte, men det kan være greit å vite litt om selskapet eller fagområdet så man kan ha en interessant samtale. Skal du mingle på et event kan det være greit å tenke litt før man drar på hva slags samtaletemaer man tror kan dukke opp.

4.Det er alltid mennesker du snakker med
Noen ganger kan det være skummelt å snakke med fremmede, spesielt hvis de representerer et selskap du ønsker å jobbe i. Da er det greit å huske på at den du prater med, i tillegg til å representere selskapet, er en helt vanlig person. Helt vanlige personer har også helt vanlige interesser. Med andre ord så går det an å føre en helt vanlig samtale med dem. Du kan også stille spørsmål til dem, ikke bare til selskapet. Det trenger ikke kun være hvilke tilbud dette selskapet har til folk med min bakgrunn? Det kan også være spørsmål som: Hvorfor valgte du dette selskapet? Og hva gjør at du trives med å jobbe der?

5.Målet er også å ha en hyggelig samtale
En hyggelig samtale gir et godt inntrykk. Logisk, men det er viktig å huske på. Blir ikke samtalen god får man ikke et like godt inntrykk av hverandre. En god samtale er også en forutsetning for å utveksle kontaktinfo. Jeg vil også si at det er viktigere og holde samtalen god en å presse fram en ny forbindelse på LinkedIn, eller et nytt visittkort. Det handler om å skape relasjoner.

Håper at noen av disse tipsene var nyttige. Ikke se på nettverksbygging som noe skummelt, hvor du er redd for å gjøre feil. Se på det som små samtaler, og ha som mål å ha det hyggelig, da blir det fort både morsomt og lærerikt. Lykke til!


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.