Hanne Solheim
Hanne Solheim

Hanne Solheim

Pust - det går bra

Publisert: 27.11.2016, 15:47

Det går ikke mange dagene mellom innlegg og artikler som omhandler hva studenter må ha for å få jobb. Dagens Næringsliv kan friste med overskrifter som «Dette er arbeidsgivernes drømmekandidater» og «Disse egenskapene vil næringslivet ha nå», og hvem vil ikke være en drømmekandidat? Karakterpress og prestasjonspress kommer fra alle sider, både familie, venner og arbeidslivet, men kan det handle om at vi i like stor grad legger press på oss selv? At vi, i ønsket om å bli drømmekandidaten til arbeidsgivere, stiller krav til oss selv som sliter oss ut?

Jo nærmere en kommer arbeidslivet, desto sterkere kjenner en presset for å lykkes. Det er ingen tvil om at kravene som stilles kan virke voldsomme og uoverkommelige for mange av oss. En møter arbeidsgivere på karrieredager, bedriftspresentasjoner og bedriftsbesøk, og alle ønsker kandidater som kan ta få bedrift opp og frem – alle vil til topps. Noen blir motivert med tanke på alle de spisse albuene, for andre kan det virke skremmende.

Og hvis det er slik at næringslivet kun vil ha dem som har toppkarakterer, alle mulige verv, digital kompetanse og høye ambisjoner - når tar det da slutt? Hvordan skal vi alle komme oss helt til topps? Ikke alle kan være eneren på toppen, og dersom en alltid streber etter å komme aller øverst, blir en da noen gang fornøyd? Vi leser mer og mer om studenter og nyutdannede som «møter veggen» - er dette på grunn av press fra bedrifter eller presset vi setter på oss selv?

Kravene vi setter til oss selv er alltid de høyeste, men det kan kanskje være på tide å godta at ikke alle skal helt til topps. Tro det eller ei, ikke alle kan bli direktør i Statoil eller CEO i Google, men vi kan alle oppnå suksess. Det er lov å senke de krav en sette til seg selv, det er alltid gøyere å oppnå mål og så sette nye, enn å lengte etter det ene som er bortimot uoppnåelig.

Det er ikke det at det er dumt å ha mål og ambisjoner, men det er viktig at en finner oppnåelige mål å strekke seg etter. Om du får en A er det jo toppen, men stryker du – ja – så er det bare å bite tenne sammen og prøve på nytt. Det er bedre å prøve og feile, enn å ikke prøve i det hele tatt, og hvis en ikke kan feile som student – er det da bedre å feile i arbeidslivet?

Etter mange år på skole skal vi nok alle klare å komme oss gjennom dette vi kaller studietiden, det er bare å prøve, og feile. Pust!


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Veien til eksamen

Publisert: 10.11.2016, 11:22

Som et av talentene i Talentjakten 2016/2017 skal jeg fremover blogge om ulike temaer som jeg håper fanger interesse hos deg. Det er èn ting som opptar spesielt mye av min tid om dagen– eksamen. I min kalender står det «EKSAMEN» med store røde bokstaver, og den kommer stadig nærmere. Jeg har derfor valgt å dele noen av mine tips og erfaringer rundt studering og eksamen. Jeg håper du vil finne dem nyttig, og dersom du har noen gode eksamenstips du vil dele – send dem til meg eller legg dem igjen i en kommentar.

Bilde: Privat

Gjennom studiet har jeg hatt flere eksamener, men det er på en eller annen merkelig måte aldri helt lett å vite hvor en skal begynne, selv om en har gjort det før. Men starte må en, og jeg vil derfor dele noen av mine tips med deg – kanskje de kan hjelpe deg til å gjøre studiet litt enklere.

 

1.       Gå på forelesning

Det å gå på forelesning er viktig, her får du god hjel gjennom pensum og innspill til hvordan løse eksamen. Den viktigste er ofte den siste forelesningen med oppsummering og forhåpentligvis noen gode eksamenstips. Uansett om du strikker, tegner eller følger med som en vakthund, er det viktig å gå på forelesninger. Selv er jeg en tilhenger av forelesere som bruker powerpoint, da vet jeg at de legger dem ut, og jeg skriver heller notater på tips og triks de deler utenom det som står på powerpointen. Uansett hvor lite du tenker at du får med deg, gå på forelesning, du får med deg mer enn du tror.

 

2.       Struktur

Selvfølgelig bør du lese hver dag, og ha lest alt før forelesning, men det er ikke alltid det skjer – kanskje det bare er meg, men jeg må nok ærlig innrømme at jeg ikke alltid er helt «up to date» på alt foreleserne snakker om. Det er derfor viktig å ha god struktur når du starter å lese. Lag deg et system, eller ta utgangspunkt i undervisningsplanen, eller læremålene. Da kan du legge opp de ulike kapitlene til de ulike temaene, og dersom du har en hjemmeeksamen er det mye lettere å finne frem til rett materiale.

En annen ting som fungerer godt for meg er å skrive notater av pensum. Altså lese gjennom og så skrive notater fra det. En bonus med dette er at du (teknisk sett) bare trenger å lese boken en gang. Selv skriver jeg på pc for at det skal gå fortere – og jeg kan da lese gjennom flere ganger før eksamen. Noen lærer bedre av å skrive på papir – gjerne i ulike farger eller med farget papir – dette kan du teste ut og finne ut hva som passer for deg.

Om det er 3-4-5-6 timers eksamen du skal gjennom, så er det godt å ha gode notater å pugge på, lag gjerne flere utgaver og kort ned innholdet etter hvert. Gode huskeregler, tankekart eller sanger/melodier kan også være nyttige virkemidler.

 

3.       Snakk med andre

Det er ulikt hvordan en lærer. Noen lærer best av visuell læring, noen gjennom musikk og andre ved å diskutere. For meg er det ulikt hvilken læringsmetode som fungerer best, avhengig av hvilket fag det gjelder. Det å diskutere sammen med andre i gruppe kan hjelpe mange, da kan man både lære av andre og lære av å lære bort til andre. I gruppe kan en også ta opp ulike eksempler på en god måte, og få innspill til hvordan det er best å svare på oppgaver.

Tidligere eksamensoppgaver har vært veldig viktig for meg i min studietid. Du kan løse dem alene, eller ta med oppgavene, sett sammen en gruppe og snakk gjennom oppgavene. En trenger ikke svare utfyllende på alle oppgavene, men bare snakke gjennom hvilke teorier eller temaer en burde drøfte på de ulike oppgavene. Kanskje du nå tenker, men jeg har ingen å være i gruppe med? Som oftest er det flere som ikke kjenner eller har noen å jobbe med. Se etter noen som sitter alene, ta kontakt med foreleser eller ta kontakt med medstudenter gjennom informasjonskanalen dere bruker, som Its-learning eller MittUiB.

 

4.       Ta pauser

Når du bare får den ene dagen til å vise hva du har lært det siste halvåret, er det viktig at du er klar for dagen. Enten du sitter hjemme i sengen eller på forelesningssalen er det viktig å ta pauser under forberedelsene. Det er nyttig å sette opp tidsplaner over lesing, pauser og ikke minst matpauser. Hvis du har holdt deg våken i 72 timer før eksamen for å lese mest mulig, kan det nok være du ikke er helt i toppform på selve dagen. Det er viktig å gi seg selv tid til å lese og tid til å ha fri. Det er viktig å koble av fra lesingen, og gjerne ta fri om kvelden for å gå tur, på trening eller på kino. På den måten får du mulighet til å senke skuldrene mellom slagene.  

 

Vi nærmer oss eksamen med stormskritt, så det er bare å stålsette seg. Håper at du har hatt nytte av å lese dette, det er ikke mange dager igjen nå, så jeg ønsker deg bare - lykke til! 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.