Kaja Skålnes Knudsen
Kaja Skålnes Knudsen

Kaja Skålnes Knudsen

Fullført mastergraden, hva nå?

Publisert: 25.06.2017, 19:57

På fire dager gikk jeg fra høy spenning til lavt gir. Fra å ha en bachelorgrad til å ha en mastergrad. Fra å lese om nanobærere til å leie en kalv. Det kan jeg ærlig innrømme føles litt surrealistisk.

 

Nå har jeg altså gjort det. Jeg har fullført utdanningen min innenfor nanovitenskap og fått tittelen: Master of Science. Det er jeg stolt av. Oppgaven ble skrevet ferdig, og på tirsdag forsvarte jeg den. Foran venner og kollegaer presenterte jeg oppgaven min, før alle utenom veiledere og sensorer ble sendt ut av rommet. Den påfølgende timen ble brukt på å svare på spørsmål fra de to sensorene (intern og ekstern) om oppgaven min. I og med at jeg var forberedt på å bli angrepet med de mest detaljorienterte og kompliserte spørsmålene mulig, var min opplevelse av forsvaringen veldig positiv. Det viste seg nemlig at hovedveileder og samboer hadde helt rett: sensorene er ikke ute etter å ta deg. De bare lurer på om jeg har skjønt hva jeg har holdt på med det siste året. Det hadde jeg.

 

Dagene etter bestod stort sett av å pakke ned og vaske leiligheten. Ja, og å se på friends, mye friends. Kan vel si at det har vært en rar opplevelse å gå fra å jobbe lange dager i flere uker, til å ikke lese eller skrive noe som helst. Man vet ikke helt hva man skal bruke all tiden på, og det selv om mye av dagen gikk bort til nettopp pakking. Jeg skal ikke klage da, det har vært helt herlig og ikke ha rapporter som burde leses eller avsnitt som burde skrives. Å bare være helt ferdig.

 

Det bringer oss videre til neste steg; hva skal jeg nå? Som tidligere indikert har jeg altså flyttet. I skrivende stund befinner jeg meg på samboeren min sitt gutterom med utsikt over noen av jordene på Jæren. Her har oppsamlingen med ølglass blitt byttet ut med en kommode og et smykketre. Jeg selv blir mindre og mindre uavhengig  og får mer og mer å være ansvarlig for. Til tross for at vi kanskje er mer avhengig av noen nå enn da vi bodde for oss selv for en uke siden. Vi blir her til begge har jobb, dvs. til jeg også har jobb. Da er de neste målene hus med hage, hund, katt og bil.

 

Utdannelse innenfor nanovitenskap har sine fordeler og ulemper. Fordelen er at folk synes det er kult, virker spennende og nytt, ulempen er at arbeidsgivere ikke skjønner hva de skal bruke deg til. Det er derfor en ekstra utfordring å skrive søknader, for jeg må hver gang forklare hva jeg er nytt til. Hvorfor jeg burde velges framfor en med utdanning innenfor bare kjemi. En fordel der er nok at jeg har mye erfaring med å snakke mellom fagene. Å kunne skjønne både kjemi-, matte-, fysikk- og molekylærbiologi-»språkene». Hvor det bringer meg, og hva slags jobb jeg får blir uansett spennende.

 

Uansett hva som skjer, skal jeg fortsette å være aktiv i Talentjakten en god stund framover! Tenker også at jeg kommer til å fortsette å blogge, men må finne ut hvilken retning jeg skal gå. Skal det handle om jobbsøking, om fenomener innenfor nanovitenskap eller noe helt annet vet jeg ikke helt enda. Dersom du som leser har noen forslag eller ønsker er det derfor bare å kommentere under.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Innlevering av masteroppgaven og klargjøring til forsvaring

Publisert: 07.06.2017, 14:15

Tid igjen: - 6 d   Sider skrevet: 93 av 80 (± 20)Jeg har levert!

 Jeg kan ikke si annet enn at det var helt fantastisk å bli ferdig. Endelig tid til å slappe av, tenke på andre ting, rydde huset og ikke minst, sove.

Selve innleveringsdagen gikk ut på å stå opp tidlig (etter å ha sovet fire timer), rette noen siste småfeil, legge inn noen referanser jeg hadde oversett og se om tabeller var blitt splittet over flere sider. Selve dokumentet skal leveres som .pdf, så da måtte jeg også se over hele for å sjekke at konverteringen ikke tullet med noen av bildene. Til slutt var det å levere! Det var nesten et kapitel i seg selv. Jeg tror jeg åpenet dokumentet og sjekket innleveringsmappa syv ganger før jeg turte å konkludere med at den faktisk var levert. Til og med etter det gikk jeg og var litt usikker. Heldig som jeg er, så ringte faktisk hun som er ansvarlig for å sende oppgaven videre til meg rett etter fristen var gått ut, og bekreftet at ja, jeg hadde greid å levere. Dermed kunne jeg puste lettet ut.

Jeg leverte rundt tolv på dagen, så etter det tuslet jeg hjem i sola, med verdens størst smil om munnen. Endelig tid til å bare gå rolig, se på alt og alle rundt meg, og ikke trenge å rekke noe som helst. Helst hadde jeg mest lyst å bare rope til alle jeg møtte at jeg hadde levert masteroppgaven min, men det fikk holde med et smil.  

Føles fortsatt sånn om det var i går, men det næmer seg en uke siden nå. Jeg har hatt noen dager fri for å komme meg igjen. Hatt litt tid med venner som jeg ikke har sett på en evighet, vasket hus, sydd klær og bare slappet av i sola. I dag var det derimot på tide med arbeid igjen, for jeg er jo strengt talt ikke ferdig med masteren helt enda.

 Om litt over to uker skal jeg forsvare oppgaven min. Det går ut på å først å ha en halvtimes presentasjon av oppgaven, for så å bli spurt ut om den fra to sensorer (inter og ekstern). Jeg leste faktisk i reglementet at de kan holde på så lenge de måtte ønske, så kan vel innrømme at jeg gruer meg litt. Samtidig så er det jo dette jeg har drevet på med i over et år, så jeg har jo et godt utgangspunkt.

I første omgang så er det presentasjonen som står i fokus. Jeg skal nemlig ha prøveforelesning for gruppa mi allerede på fredag. Dermed er det bare å få klar en presentasjon så fort som mulig slik at den kan øves på før fredag. Jeg tenker at jo bedre forberedet jeg er, jo mer vil jeg få ut av tilbakemeldingene jeg får.

 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.