Roymond
Roymond Olsen

Roymond

Om det å være noens tilfeldighet

Publisert: 14.11.2016, 09:00

Hei, og velkommen til min blogg! Her kommer jeg til å publisere om alt fra vitenskapelig og teknologisk utvikling, til tanker og filosofier rundt det å være engasjert. Jeg tenkte jeg skulle begynne med å fortelle litt om hvordan små tilfeldigheter kan gjøre store forskjeller! 

For tre år siden trasket jeg som mange andre inn til universitetets mottaksuke håpefull og klar for en ny tilværelse. Fra barndommen av har jeg drevet flere ungdomsklubber og hadde allerede en idé om hvilke organisasjoner jeg skulle engasjere meg i (hadde krysset av på interessert bak sånn cirka alle). Som mye annet her i livet ble det dog tilfeldighetene som avgjorde hvor jeg endte opp.

Jeg begynte på bachelor i biologi, hvor et engasjert fagutvalg tok oss nye godt i mot. Vi fikk fort muligheten til å hjelpe til, og følte oss som en del av felleskapet. Vi ble invitert med på arrangementer, og bedt om å hjelpe til å rydde etterpå, en måte å dra oss med på uten store forpliktelser. Før jeg knapt merket det gikk semesteret forbi, nye bekjentskap ble gjort og pensum ble lest; tiden for generalforsamling i fagutvalget var inne og jeg hadde bestemt meg for å stille som arrangementssjef.

Jeg har i ettertid tenkt mye på akkurat denne avgjørelsen. Jeg hadde planer om å engasjere meg, men i hvor stor grad ble avgjort av fagutvalgets evne til å dra meg med. Denne evnen er noe som varierer med hvert nytt styre (som i dette tilfellet byttes ut hvert semester), og etter mine erfaringer undervurderes hos mange.

Etter nye erfaringer som arrangementssjef endte jeg opp som leder av fagutvalget i to perioder, og deretter leder av fakultetets høyeste studentorgan hvor jeg fikk jobbe med studenter og ansatte på alle nivå i utdanningssystemet. Jeg har også fått uvurderlige erfaringer fra utvalg og råd både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, og utviklet meg mye som både leder og medmenneske. Alt dette på bakgrunn av et lite styre som var flink til å få med studentene fra første stund av og gav meg det lille dyttet i riktig retning.

I det jeg har sittet i som leder av organisasjoner som representerer diverse fagutvalg (og studenter) har jeg sett mange tilfeller av engasjerte som undervurderer sin rolle i andre menneskers liv. Flere ganger har jeg hørt utsagn fra styremedlemmer i disse utvalgene som “Jeg er jo bare ansvarlig for arrangementer”. Det jeg ønsker å kommunisere her er nettopp viktigheten av dette!

Jeg har selv følt på det å sitte i et styre hvor vi kanskje helst ville være en eksklusiv gjeng, og har nok tatt noen dårlige avgjørelser i forbindelse med det, men har også lært hvor viktig det er å spille andre sterke, og å få de med på laget. I altruismen blomstrer produktiviteten, da organisasjonen og netto kvalitet fort øker med nye syn og perspektiver som får lov til å vokse. Hvis jeg ikke hadde fått mulighet til dette i begynnelsen av mine studier ville jeg nok fortsatt engasjert meg da ønsket allerede var der, men jeg ser flere eksempler på studenter som “falt utenfor” livet som engasjert og ikke kom seg inn før på masternivå. Av disse har jeg oftere enn ikke hørt “Jeg skulle ønske jeg engasjerte meg tidligere”. Jeg tror et engasjert fagutvalg (eller linjeforening) er nøkkelen til å forhindre dette frafallet.

Den rollen du som engasjert kan ha for dine medstudenter (eller medmennesker) er så uvurderlig at den totalt kan forandre en person over kortere tid enn du kanskje forventer. Det skal ikke mer til enn å ta de med på lavterskel-aktiviteter som å rigge til arrangementer, spre informasjon til sine medstudenter eller slå av en prat om hva som kan bli bedre neste gang. Selv fikk jeg føle på dette i praksis første semester, og har videreført tradisjonen i mine lederstillinger. Jeg har opplevd å få tilbakemeldinger om at vennene deres hjemme ikke kjenner de igjen bare ett semester etter de fikk være med å utvikle seg selv i en organisasjon.

Det hele handler om å gi andre mennesker muligheten til å utvikle sine egne egenskaper. Jeg nevnte i begynnelsen at det er tilfeldigheter som avgjør hvor man ender opp, og det er viktig å huske at akkurat du kan være denne tilfeldigheten for noen andre.

 

 

 

 

Har store planer for innlegg utover vinteren, inkludert om det å gjøre feil (hvordan man gjør det til sin fordel), indre motivasjon og hva som skjer med utdanning og samfunnet når robotikk og automatikk tar over jobbene våre. Blir nok et innlegg eller to om hva jeg holder på med om dagen også, dette inkluderer alt fra genetikk til studentpolitikk. Stay tuned! 

'

Her er et bilde av meg (nr. 3 øverst fra venstre) sammen med noe av fagutvalget under Bergen city marathon for noen år siden, ikke lenge etter jeg hadde tatt over som leder. Vi kom på ganske bra plassering også! 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Hansen
14.11.2016, 09:44

Så gøy at du blogger, Roymond :D Jeg gruer meg allerede til all fritiden jeg får når jeg begynner å jobbe heltid neste år. Mon tro hva man skal engasjere seg i fra da av..


Roymond
14.11.2016, 10:29

Føler på den allerede nå, kuttet ned på et par styreverv fra høsten 2016, og fant meg selv med flere kvelder i uken fri. Fant heldigvis tilbake til noen gamle hobbyer og noen nye verv så jeg kom opp på det nivået av aktivitet jeg liker å være igjen, hehe :) Man finner alltid noe å engasjere seg i har jeg lært :D


Adm assen
14.11.2016, 12:20

Kommer til å følge denne, du skriver på en innbydende måte!


Roymond
14.11.2016, 13:06

Takk for tilbakemeldingen! :-)


Eli
14.11.2016, 17:10

Kjekt å lese Roymond!


Roymond
14.11.2016, 20:28

Takk Eli! :-)

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.