Roymond
Roymond Olsen

Roymond

Den korte veien fra uvitende til gründer

Publisert: 18.01.2017, 10:46

Tidlig i høst ble jeg kontaktet av en god venn jeg har delt bord med i forskjellige styremøter i løpet av min karriere som tillitsvalgt. Han ønsket å starte opp en organisasjon som skulle stimulere til mer innovasjon blant studentene i Bergen og ville ha meg med på laget. I løpet av mine verv har jeg hørt dette etterspurt flere ganger, så jeg tenkte det var verdt et forsøk.

Organisasjonen ble hetende Innovasjonsgruppen for Havbruk og Sjømat (IHS), og har kommet godt i gang. Tanken er å danne et tverrfaglig miljø hvor nettverk og innovasjon innenfor havbruk står i sentrum. Det morsomme med dette er at jeg knapt visste hva innovasjon og entreprenørskap var på det tidspunktet. Jeg har jobbet litt med problemstillingen i Norsk studentorganisasjon, men ikke noe spesielt mer enn et møte her og et møte der. Lite visste jeg at et halvt år senere skulle jeg selv bli gründer. Dedikerer derfor dette blogginnlegget til å illustrere hvor lett og kort veien fra uvitende til gründer kan være.

Som styremedlem i IHS fikk jeg dra på flere møter og kurs relatert til entreprenørskap. Jeg deltok også i en konkurranse i regi av StartUiB. På disse arrangementene fikk jeg se og møte jevnaldrende studenter fra andre utdanningsinstitusjoner som reiste med gode idéer til Silicon Valley for å prøve lykken. Jeg har flere Facebook-venner som er engasjert i oppstartsbedrifter, og på lik linje med Silicon Valley gründerne har jeg sett på disse menneskene som om de var på et sted man må jobbe årevis for å oppnå. Derfor kom det som et sjokk da jeg fant ut hvor lite som egentlig skal til for å begynne å leve og jobbe for sin egen drøm.

Før jul ble jeg kontaktet av den samme vennen som tidligere, Emil Lindfors. Han hadde en idé til bedrift og ønsket meg med på laget nok en gang. Han spurte om jeg ønsket å være markedssjef i et firma som har som formål å digitalisere havbruksnæringen på en brukervennlig måte. I går fikk vi vite at vi har fått oppstartsstøtte av Innovasjon Norge på 100 000 kr, og er nå offisielt gründere!

For seks måneder siden satt jeg og knapt visste hva entreprenørskap var, og trodde veien dit var lang og slitsom. Jeg trodde gründere var mennesker med ekstraordinære medfødte egenskaper, og at jeg måtte finne meg i å leve livet på andre siden av akkurat det gjerdet. Nå innser jeg hvor feil det var. Det tok ikke mange møtene før jeg lærte at en idé ikke var verdt noe, med mindre man gjør noe med den. Alt som krevdes var å finne en løsning på et problem, enten det allerede eksisterer eller ikke (noen av de beste idéene løser jo problemer du ikke visste du hadde), og sette idéen ut i live. Vanskeligere er det ikke.

Misforstå meg rett her. Det jeg sier er at å først få en idé og så handle på den er noe av det letteste man skulle tro. Det er her min terskel var. Etter det steget, derimot, kommer gjennomslag, produktutvikling, kundekontakt, inntekt og mye mer som vil kreve tid, svette og tårer. Sannsynligheten tilsier blant annet at firmaet jeg nå er med å starte ikke vil eksistere om 5 år. Det er et brutalt miljø, hvor vinden fort kan snu. På den andre siden tilbyr det lærdom, fri arbeidstid, nettverk og et miljø uten like. Det tilbyr en mulighet til å være med å bygge noe fra grunnen av, og virkelig gjøre det til ditt eget. For noen gründere som for eksempel Elon Musk (Grunnlegger av Tesla, PayPal og SpaceX) vil det også bety en mulighet til å bidra til en bedre verden.

Jeg kjenner flere mennesker som har motivasjon, rå arbeidsvilje og mye kunnskap. Det de fleste av disse ikke innser er at de hadde passet perfekt som gründere. Mange tar seg gjerne en samtale om hvordan de kan redde verden, men få går ut for å gjøre det. Hensikten min med dette innlegget er å kaste lys over hvor lett det er å starte på den veien.

Har du en idé? Å starte på veien til å gjøre levebrød av den er ikke så vanskelig som man skulle tro. For oss begynte det som et hobbyprosjekt som nå har fått hundre tusen kroner i støtte, ingenting tilsier at du ikke skal klare å få til det samme. Du skal heller ikke tro at du trenger å gjøre det alene. Har du noen du samarbeider spesielt godt med? Ta de med deg! De beste opplevelsene jeg har hatt i vår oppstart så langt har vært i tverrfaglige diskusjoner om å løse sentrale problemer. Ikke nøl!

 

 

 

En av måtene jeg kobler av fra en ellers travel hverdag er i skogen med kameraet som selskap. Her er et bilde fra Fløyen jeg tenkte jeg kunne dele. Det ble tatt i samme periode hvor ovennevnte aktiviteter foregikk. Absolutt en hobby jeg kan anbefale! 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Madelén Skare Olsen
02.04.2017, 03:09

Dette viser at man kan få til det man vil! Bra jobbet, Roymond :)
(Jeg hadde lagret artikkelen din i favoritter, men aldri rukket lese gjennom - derfor litt sen tilbakemelding herfra...)

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.