Roymond
Roymond Olsen

Roymond

Et feilsteg er ikke å mislykkes

Publisert: 19.02.2017, 12:42

Dette innlegget dedikerer jeg til den kjente følelsen av å ha mislykket i noe og feilet. Enten det er vennskap, utdanning, valg av karriere eller kjærlighet. Jeg er sikker på at de fleste har kjent på det, gjerne også flere ganger.

Som mange andre jeg snakker med om dette temaet setter jeg uten tvil de høyeste kravene til meg selv. Jeg skal helst utvikle meg, levere på tidsfrist og prestere godt. Samtidig skal jeg engasjere meg og jobbe for å gjøre en forskjell. Videre skal jeg ha et sosialt liv, et kjærlighetsliv, søvn og mat. Dette systemet kan fort bryte sammen om jeg ikke er bevisst på hva jeg skal gjøre når jeg ikke strekker til.

Det jeg har lært er å sette det største spørsmålstegnet ved min indre kritiske stemme som sier: Dette taklet du ikke, du tok feil valg, feil avgjørelser og du burde skamme deg. For hva er egentlig å feile? Jeg har hørt den stemmen mange ganger, men allikevel har jeg det bra, og er stadig på vei i den retningen jeg selv ønsker livet mitt skal gå mot. Kanskje feilingen ikke var så farlig?

Jeg er særs lite troende, men konseptet “mind over body” vet jeg har noe i seg. Som biolog kan jeg fortelle deg at sinnsinnstillingen din har veldig mye å si på din fysiologiske tilstand. Stresser du mye over hva som kan gå galt eller feil du har gjort, vil kroppen din merke det om det vedvarer. Strategien min er da å være bevisst på hva jeg tenker, for å bedre kontrollere hvordan jeg lider av å ikke ha møtt de forventningene jeg satt for meg selv. Akkurat det er jeg uten tvil ikke først ute med, men kanskje ordene i denne teksten klarer å overtale akkurat deg til å gjøre det samme.

Hver gang jeg går inn i en situasjon, så tenker jeg at uansett utfall vil jeg ha lært noe av det. Enten det er å investere tid i venner jeg er usikre på om er verdt det, eller valg av studieteknikk mot en eksamen. På den måten rettferdiggjør jeg alle feil jeg måtte begå. Dette er naturligvis forbeholdt at du gjør ditt beste; det er ingen hensikt i å rettferdiggjøre feil om du oppsøker de. Poenget er å gjøre det om til noe positivt, og dempe følelsen av å være fortapt.

Det hele handler egentlig om å overbevise seg selv om å fokusere på de positive tingene i negative situasjoner. Du har null kontroll over fortiden, men til gjengjeld tilsynelatende stor kontroll over hva du kan velge å gjøre i fremtiden. Ved å tvinge deg selv til å se positivt på feil, vil du ikke bare være bedre rustet til å takle motvind, du vil også ha bedre grunnlag for å bruke det som lærdom.

Definisjonen på å feile eksisterer ikke i en verden hvor du ser på det som en lærdom. Enhver såkalt “feil”, er bare nok et datapunkt på veien. Selv anser jeg ikke det at jeg gikk ut av videregående skole uten ståkarakter i matte og med et lavt snitt som å ha feilet, kun som et steg på vegen til der jeg er i dag. Det resulterte til og med i at jeg tok meg tid til å reise verden rundt i seks måneder (hvor jeg også blogget), etter jeg hadde fått vitnemål og ventet på høstopptaket til universitetet.

Jeg har som andre gjennomgått mange av disse lærdommene, men hadde ikke vært der jeg er i dag uten. Om du gjør ditt beste, er genuin og åpen for nye utfordringer kan jeg av erfaring si at du ikke har noe å tape på å ikke klandre deg selv. Ikke la deg definere av feilene du begår, men heller valgene du tar for å lære av de.

 

 

 

 

Var rett før jeg tok i bruk et kleint quote-bilde fra google på dette innlegget, men tenkte at et løv midlertidlig fanget kanskje holdt. Tatt en høstdag i 2016 på vei opp ved siden av Svartediket i Bergen. 


 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.