Hva jeg mener skal til for å lykkes

Publisert: 19.10.2017, 23:23

Det å vokse opp på gård tror jeg har gjort at jeg alltid har vært opptatt av natur og miljø. Det å kunne gå til jobb hver dag og vite at i dag skal jeg jobbe med prosjekter og fornybare løsninger som kan redusere utslipp, det gir meg en opplevelse av mening. Å kunne skrive at jeg er medeier og jobber som prosjektleder høres kanskje fint og flott ut, men det har vært en lang og hard reise. I dag er Integrate Renewables en bedrift som de siste årene har jobbet svært hardt for å få endene til å møtes. Endelig, etter fire år med hardt arbeid, har det begynt å gi resultater ved at vi har fått flere store prosjekter som skal bygges de neste månedene. Fremtiden begynner å se lys ut. Dette er jeg stolt over å ha bidratt til, fordi jeg aldri var klassens beste og jeg har ikke lykkes i alt jeg har bestemt meg for å gjøre, heller tvert imot.

Som mange andre unggutter ønsket jeg å bli profesjonell fotballspiller, men etter tre år på idrettslinjen ble det etter hvert tydelig at jeg ikke var godt nok trent eller hadde mentaliteten til å nå drømmen. Jeg endret mål og bestemte meg for å heller satse på karriere i forsvaret. Denne gangen var jeg godt nok trent, men jeg endte opp med å bli stående igjen på samlingsplassen sammen med de som ikke ble ropt opp, og som ikke kom inn på befalsskolen. Denne gangen hadde jeg ikke hodet/egenskapene til å bli befal var tilbakemeldingen. Etter endt førstegangstjeneste ville jeg studere, men karakterene mine var ikke gode nok til å komme inn på det studiet jeg ville. Etter at jeg fikk vite at en kompis av meg skulle til Kristiansand valgte jeg til slutt et årsstudium i Samfunnsfag på Universitet i Agder. Jeg hadde alltid syns at samfunnsforståelse og det å se det store bildet var interessant, og tenkte samtidig at det kunne komme godt med når jeg egentlig kun hadde et mål for øyet, å komme inn på politiskolen. Etter endt opptak til politiskolen der resultatet var at jeg ikke kom inn, var tilbakemelding at jeg ikke var moden nok. Den tilbakemeldingen fikk meg til å sette spørsmål ved hva jeg egentlig ville, og hva jeg var verdt. Målet hadde lenge vært å bli politi, men jeg var tydeligvis ikke klar. Der og da følte jeg at eneste interessante alternativ var å fortsette på en bachelor ved UIA. 

Blogg taltentjakten_nettverkVerdien av et nettverk                                   

Tilbake på UIA så jeg muligheten til å dra på utveksling til Berkeley i USA. Opplevelsen av å være en del av en slik historie og et slikt miljø ble et vendepunkt. Jeg følte jeg fikk en gnist jeg syntes jeg hadde manglet de siste årene etter flere negative tilbakemeldinger. Når jeg kom tilbake til UIA begynte jeg etter hvert på masterstudiet samtidig som jeg begynte å engasjere meg i flere studentorganisasjoner. Etter kort tid ble engasjementene mine like viktige som masterstudiet. Det var en veldig lærerik periode der jeg ble mer selvsikker, og fikk dårligere karakterer. Etter studiene ville jeg gjøre noe helt annet og bestilte enveisbillett til Kina og Shanghai. Etter år med flere fantastiske opplevelser og noen mindre bra, flyttet jeg tilbake til Norge og bosatte meg i Stavanger.

Verdien av nettverk, eller konsekvensen av mangelen på det, forstod jeg fort da jeg kom som ny til byen. Jeg kjente nesten ikke en eneste person og den første tiden var ensom. Da jeg hørte om Junior Chamber International meldte jeg meg inn og ble med i styret med en gang. Det var gjennom dette nettverket jeg fikk min nåværende jobb. En av de jeg hadde sittet i styret med hadde nettopp startet en bedrift og trengte en som var fleksibel, og kunne jobbe deltid. I Shanghai var de jeg møtte opptatt av å bygge nettverk og når bedriften jeg jobbet for i Stavanger hadde det som sin hovedoppgave begynte jeg etter hvert å forstå det. «Du må bygge nettverket før du tror du trenger det» (TMS Executive). Når du trenger et nettverk så er det for sent å begynne å bygge det. Fordi nettverk er ikke noe du får over natta, det må bygges. Du må vise hvilke gode kvaliteter du har, du må vise karakter, nysgjerrighet og det over tid. Det er som å bygge opp ditt eget omdømme. Er du ferdigutdannet, skal ut og søke jobb og du først da begynner å tenke på å bygge nettverk, så er det for sent. Du må begynne før. Det samme gjelder hvis du mister jobben din, hvis du ikke har bygget/tatt vare på nettverket, så må det bygges opp på nytt. Og det kan ta tid. Hvis du enda ikke har forstått det, bygg nettverket før du tror du trenger det.

 

Bli bedre kjent med meg selv

De tidligere tilbakemeldingene jeg fikk fra befalsskolen og politiet hadde bidratt til å bygge opp en nysgjerrighet rundt personlig utvikling og tankesett. Jeg som så på meg selv som moden, hadde fått meg en overraskelse. Det begynte å demre for meg at jeg manglet noe for å få ut mer av mitt potensial. Hendelsene hadde gjort at jeg fikk en driv og lyst til å bli bedre kjent med meg selv. Når en i nettverket mitt snakket varmt om en coachingutdannelse, så hoppet jeg på med en gang. Det ble en fantastisk reise inn i meg selv. Mye av det jeg lærte har jeg tatt med meg videre og spesielt to ting bruker og har jeg bruk for i dag. Den ene er å gi næring til egen nysgjerrighet ved å tørre å utforske og utfordre meg selv. Slik fortsetter jeg å lære og utvikle meg til å bli bedre kjent med mine styrker og kvaliteter. Det er jeg overbevist om er essensielt i en tid der kunnskap som er ny i dag er gammel i morgen. Et konkret tips er å finne en arena du kan trene og få tilbakemeldinger slik at du kan utvikle deg selv (for eksempel JCI). Det å være i en arena eller nettverk der du har muligheten til å få gode tilbakemeldinger i trygge rammer, kan gjøre at du blir mindre redd og er åpen for å lære noe nytt. Og, når Murphys lov slår inn der alt går galt og ingenting blir som planlagt, så har du fortsatt evnen til å forså dine kvaliteter og være i stand til å være fleksibel i dine handlinger.  

Den andre var å få et enkelt, men konkret verktøy som går ut på å lytte og stille åpne spørsmål for å skape refleksjon, hos meg selv og andre jeg møter eller jobber sammen med. Vi har to ører og en munn, og av og til er det å lytte til andre skape økt innsikt og forståelse. Jeg er overbevist om at hvis du skal lykkes i å nå ditt mål så forutsetter det å være nysgjerrig, kjenne deg selv og lytte til andre.

 

Karriere basert på utdannelse vs erfaring

Min erfaring er at avhengig av hvilken utdannelse du tar, så er det ikke nødvendigvis en spesifikk type jobb du utdanner deg til. Det er kombinasjonen av din personlighet, interesse, utdannelse og nettverk som sier hva du kan gjøre eller hva du kommer til å jobbe med.

«Karriere er en persons arbeidsmessige fremgang eller yrkessuksess gjennom livet. Karrieren henger sammen med vedkommende’s belønnede virksomhet og noen ganger også utdannelse.» (FN 2002).

Hvordan få fremgang og suksess? Hva kreves? Kanskje er du den som har et tydelig mål, vet hvor du vil og har en klar plan for fremtiden, og på den måten har en sterk driv for å få fremgang eller suksess. Eller kanskje du ikke helt vet hvor du vil eller hva du skal. Start med å gjøre mer av det du liker å gjøre. Sørg samtidig for å få tilbakemeldinger og referanser slik at du kan dyrke og utvikle deg selv enda mer. Spør noen som har gjort noe lignende om råd, noen som allerede har hatt suksess. Spør noen om å være mentor eller om de kan gi deg en tilbakemelding på arbeidet du gjør eller har gjort tidligere. Bygg nettverk før du tror du trenger det.

Jeg har hatt drømmer som ikke ble oppfylt og jeg har drømmer frem i tid som jeg enda ikke vet om vil bli oppfylt. Jeg vet at det kreves hardt arbeid og jeg er overbevist om at jeg lærer mens jeg går. Kanskje en av de viktigste personlige egenskapene jeg har faktisk er å være fleksibel. Fleksibel hvis ting ikke går som planlagt, fleksibel til å kunne «gi f…» hvis/når ting går galt. Av mine feil har jeg lært at å dvele ved dem for lenge ikke gjør meg noe godt. For jeg tror at jeg heller kan gjøre ting på en annen måte neste gang, og da er sjansen for å lykkes enda større.

Hva mener du skal til for å lykkes?

Skriv gjerne hva du mener og spørsmål til meg i kommentarfeltet. 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Sylvia
20.10.2017, 19:54

Hardt arbeid! Så skal man feile igjen og igjen. Gå på tryne så reise seg igjen. Livets skole! Man må aldri gi opp! Heia deg Lars Inge 👏👏🙌🙌


Sol
20.10.2017, 20:05

Du har alltid imponert meg, Lars Inge!!
For ein reise , og alt starta sjølvsagt heima på bondegården;-)


Lars Inge
22.10.2017, 10:05

Takk for kommentarer!
Hardt arbeid er en absolutt forutsetning. Ønsker du å få til noe eller skape noe så kan du ikke gi opp ved den første negative kommentaren du får, den første som ikke tror det vil gå bra med det du gjør eller de som ikke synes det er "trygt" nok. Da er det også godt å kjenne andre som er i samme situasjon og kan forstå hva hardt arbeid er og kan støtte deg på veien.


Alma
25.10.2017, 09:57

Dette var veldig godt skrevet! Noen hindringer kan være velsignelser i forkledning. Det er viktig å ikke gi opp og jobbe hardt, men samtidig nyte det man gjør.


Linda
01.11.2017, 12:02

Knallbra Lars Inge, du imponere 😀 tru du absolutt e inne på mye lurt, viktig å ha minst mulig pute under armane. Tru jo at det grunnleggane skjer før fødsel- trygg og forutsigbar barndom, støtte med fokus på sjølvstendiggjering heile veien fram t du hoppe utav reiret og fortsatt holde hovudet kaldt og ikkje bryr deg så veldig mye om anti jantelov og bygdetroll. Og sei JA så lenge det ikkje kollidere med dine verdier. Kaffien står klar Lars Inge😀😀LHC

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.