Feminisme – har vi mistet gnisten?

Publisert: 22.11.2016, 08:56

 

Når jeg snakker om feminisme og likestilling med mange av mine venner, er det mange som rister på hodet og kanskje små-ler, for de syntes ikke det er noe å diskutere. Ofte hører jeg ”det er da ikke noe å diskutere, vi har jo likestilling i Norge?” Og det er sant. Til en viss grad. Ja, vi har det veldig godt og har kommet langt på likestillings fronten i Norge i dag. Men det er ikke godt nok. For vi er ikke 100% likestilte. Jeg tror mange i den yngre generasjonen som vokser opp nå og som snart skal ut i arbeidslivet, ikke tenker like mye på feminisme og kvinners kamp som det generasjoner har gjort før oss, fordi vi har det såpass godt i Norge.

 

Da kvinne kampen begynte på 70-tallet, var det helt nytt og veldig mang hadde noe å si om det. Kvinner og menn om hverandre kjempet hardt for de rettighetene vi, som unge kvinner har i dag. Det er mye godt som har kommet av det, men det er fortsatt mer å kjempe for. Eksempelvis fikk vi  i 1978 likestillingsloven, som er ment for å sikre likestilling mellom kjønnene. Men som Emma Holten, en ung dansk feminist har uttalt, “Det er kjempestor forskjell på å si “menn og kvinner er like for loven” og på å si “menn og kvinner er like”. Det er ikke det samme.” Og dette er jeg helt enig i. Så hvorfor er ikke flere unge like engasjerte i kvinnekampen nå som da det begynte? Jeg tror noe av grunnen er at mange ikke vet helt hva feminisme betyr. Mange ser for seg det mest radikale. At feminister mener at kvinner skal dominere mens menn skal være undertrykt eller at kvinner skal styre verden. Men det er ikke slik grunn tanken og definisjonen av feminisme er. Feminisme er rett og slett en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn. (definisjon hentet fra SNL.) For meg handler ikke den feministiske ideologi om at kvinner skal prioriteres eller få noen fordeler, men kun et ønsket om at menn og kvinner skal være likestilte og ha de samme rettighetene. Jeg tror kanskje mange misforstår, og dermed ikke vil identifisere seg selv som feminist. Men alle kan definere sin egen feminisme, med de samme grunnverdiene, og slik kan vi alle kan stå sammen om en viktig sak.

 

En av sakene som jeg er mest engasjert i er likelønn. Hvorfor er et slik at i et såpass ”likestilt” samfunn som Norge, så har vi fortsatt ikke likelønn? Det at menn tjener mer en kvinner for den samme jobben? Det er statistikk på at i dag tjener kvinner ca. 87% av det en menn tjener. Det er det samme som om at vi studenter skulle fått ulikt stipend beløp utbetal i måneden; at gutter skulle fått det nåværende 7796kr, mens jenter kun skulle fått 6782kr. Selv om de var i den samme situasjonen og gjorde samme mengden arbeid. Er det rettferdig? For det er det som møter oss på arbeidsmarkedet, og det er absolutt noe man burde være klar over. Som Agenda Magasin skrev i sin artikkel om likelønn; ”Menn får altså høyere avkastning av sin investering i utdanning og arbeidsliv over hele lønnsfordelingen.” Og det er vel ikke rettferdig når kvinner betaler like mye i studielån og jobber like hardt med studiet som menn? Det er selvfølgelig andre årsaker enn diskriminering til ulik lønn, og det er jeg klar over. Eksempelvis er det ofte slikt at de kvinnedominerte yrkene har lavere lønn enn den mer tradisjonelt mannsdominerte yrker, og dette skaper en forskjell. Men det burde ikke være slik at de ”mannsdominerte” yrkene tjener mer, dette viser jo bare at kvinner arbeid ikke settes like stor pris på. Til syvende og sist, er det fortsatt slik at kvinner gjennomsnittlig ikke har lik lønn uansett yrkes valg, og slik skal det ikke være.

 

Vi må se på kvinnesynet i mange andre land. Hvis ikke vi, i et såpass liberalt land som Norge ikke kan få til at menn og kvinner stiller på lik linje alltid, hvordan kan vi da forvente at likestilling skal bli et faktum i land som for eksempel USA, Russland eller Kina? Vi må gå foran som et godt eksempel og vise verden at det er mulig, for det er det! Vi kan få det til her i Norge, så lenge vi står samlet og står opp for likestilling. At vi sammen viser at menn og kvinner er like mye verdt og fortjener de samme mulighetene og rettighetene.

Så med dette vil jeg oppfordre alle, og spesielt yngre, menn som kvinner, som kanskje ikke identifiserer seg som feminist, å tenke gjennom hva feminisme faktisk er. Og tenke over denne ulikheten og hva du kan gjøre for en videreutvikling av kampen. Vi må jobbe hardt for å få det til, men det vil være verdt det!

 

 

 

 

Referanser:

http://agendamagasin.no/intervjuer/feminist-pa-bakbeina/

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2013-06-21-59

http://agendamagasin.no/artikler/dragkampen-om-likelonn/

https://www.ssb.no/befolkning/nokkeltall/likestilling


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Anette Nygaard
22.11.2016, 09:54

Så enig med deg,Marie! Anbefaler alle å se denne TED-talken ("We Should All Be Feminists") av en fantastisk forfatter som heter Adichie: https://www.youtube.com/watch?v=hg3umXU_qWc


Tonje
22.11.2016, 10:58

Bra innlegg Marie! Viktig at den oppvoksende generasjonen ikke tar dette som en selvfølge, men engasjerer seg.


Elin Dingsør
22.11.2016, 17:17

Superviktig at unge jenter på full fart inn i arbeidslivet, engasjerer seg. Få likelønn på plass en gang for alle for urettferdighet baller på seg.


Siv Stenersen
23.11.2016, 15:15

Dette var meget bra Marie og en sak jeg selv brenner for. I finans der jeg jobber er nettopp dette en utfordring som jeg selv har tatt tak i. Flott, stå på videre!


NeiTilFeminisme
03.03.2020, 12:47

Dere feminister ødela alt for dere selv. Dere glemte at dere bodde i verdens mest likestilte land, dere glemte at dere er frie til å gjøre hva dere vil. Også startet dere en krig mot menn. Som om menn holder dere tilbake. Ingen holder dere tilbake i 2020. Norske kvinner kan gjøre hva pokker de vil. Men dere feminister elsker å klage. Så istedet for å gjøre noe med livene deres, så kaster dere bort tid på å syte og klage. Og det virker som om dere tror at likestilling betyr all makt til kvinner. Det gjør det ikke. Jeg hadde ingenting imot feminister, før jeg møtte feminister. De er bestandig frekke, høylytte og behandler meg som om jeg er søppel. Fordi jeg ble født med en penis. Som alle vet, så velger vi jo kjønn før vi blir født, ikke sant. Så det er min feil. Det eneste som er verre en feminister, er mannlige feminister. Jeg har prøvd å forklare for dem at menn ikke kan være feminister. Man må ha en vagina for å være en feminist. Menn kan være maskulinister. Men de klarer ikke å forstå at de driter seg ut. De er ekstremt irriterende, man sitter i et rom med menn også kommer det inn en veik liten mammadalt som vil prate om følelsene sine og påpeke alt menn gjør feil. Jeg har klappet til et par av dem og det var en glede. Kanskje de lærte noe. Feminisme i 2020 er gift, det er en pill råtten ideologi for ekstremt selvopptatte og svake mennesker. Dere ødela alt, feminisme var normalt før dere køddet det til med hatet deres.


Feministjævelskap
03.03.2020, 12:50

Et lite tips, når dere feminster føler en trang til å starte en hat-krig mot menn, så husk at menn er større enn dere, menn er sterkere enn dere og menn er vant til fysisk smerte. Det er dumt å starte en krig når man ikke har noen som helst sjanse til å vinne. Jeg aner ikke hva dere tenker, tror dere alle menn vil legge seg ned og gi opp når dere begynner å hate og kreve? :) Så søtt. Så feil kan man altså ta. Så bare kom igjen damer, gjør så godt dere kan. Menn trenger en god latter.


HurraForMandigeMenn
03.03.2020, 13:06

Det er en ting dere feminister gjør som er ganske sinnsykt. Dere forteller menn at de må være mindre macho, de må prate om følelsene sine og de må begynne å bruke tamponger og dameundertøy.

Bare stol på meg når jeg sier at dette ikke fungerer, dere ødelegger for dere selv. Jeg har sett dette mange ganger. Dere tror dere vil ha en myk mann. Men når mannen plutselig sitter på sofaen og griner og prater om følelsene sine, så oppdager dere at dere ikke lenger har noen mann. Dere har en tenåringssønn. Dere er mødre for mennene deres. Også oppdager dere at det dere egentlig vil ha, er en mann som vet hvor skapet skal stå og han er sterk nok til å løfte det på plass. En mann som ikke griner fordi han har vondt i følelsene sine. En mann som ikke oppfører seg som en bortskjemt 14-åring. Fire uker, så lenge holder dere ut også går det ikke lenger. Dere klarer ikke mer. Fordi det blir for patetiskt. Så vær forsiktig med hva dere ønsker dere, det kan hende dere får det. Kvinner vil ha normale, mandige menn. Fordi det er naturlig, det er normalt. Menn og kvinner utfyller hverandre, dere er små og sarte og myke. Menn er store og stygge og harde. Det er slik det skal være, det er slik moder natur har bestemt at det skal være. Og hun vet bestandig best.

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.