Et valg kan endre hele livet

Publisert: 22.03.2017, 17:00

”Våre liv er summen av valgene vi har tatt” – Wayne Walter Dyer


I det siste har jeg tenkt mye på hvordan et valg kan ha stor innvirkning på livet, og meg som person. Vi må ta mange valg i løpet av livet, både store og små. Om det er store karrie valg eller små valg, som hva du skal ha til middag, så er vi alltid tvunget til å gjøre et valg. Som Wayne Dyer har uttalt er vi alle dømt til å foreta valg, og dette er et av livets største paradoks.

For dersom en unngår valget eller en vanskelig situasjon, er dette også et valg man tar. Dette gjør at bak hver handling vi utfører ligger et valg. Det er et valg å stå opp om morgningen, det er et valg å dra på trening, på samme måte som det er et valg å ta høyere utdanning eller ta en spennende karriere mulighet. Alle disse valgene vi gjør former oss til den personen vi er, uansett hvor stort eller lite det føles.

 

Når jeg tenker på hvor mye innflytelse små valg i mitt daglige liv har på meg, blir jeg nesten skremt av hvor mye de større valgene da må ha. Om jeg er i godt humør en dag, fordi jeg for eksempel tok valget om å legge meg tidlig dagen før, vil kanskje lede til at jeg får stiftet et nytt bekjentskap med en person som kan få stor betydning på livet mitt videre. Eller at jeg tok det valget om å gå ut på gaten et par sekunder senere og grunnet dette ikke blir påkjørt. Små valg kan altså ha veldig stor betydning.  

 

Hvis jeg tenker tilbake på de større valgene jeg har tatt hittil i livet, kan jeg tydelig se hva de har gjort for livet mitt i dag. Valget om å dra på utveksling til USA gjorde at jeg ville studere kjemi. Det åpnet også mitt syn på mennesker og livet, og jeg hadde definitivt ikke vært den jeg er i dag foruten opplevelsen. Så var det valget å studere i Bergen. Jeg hadde søkt på flere utdannings institusjoner, men jeg kom ikke inn på mitt første valg. Dette var selvfølgelig veldig kjipt der og da, og ”valget” om Bergen ble litt tvunget. Men så etter mitt første år, var jeg sikker på at jeg skulle flytte fra Bergen, og søke på nytt på mitt første valg. I mellomtiden hadde jeg gjort et valg om å begynne på et sports lag, og dette valget gjorde det vanskelig å flytte fra Bergen. Så jeg ble. Alle menneskene jeg har blitt kjent med, og opplevelsene vi har vært gjennom sammen, er ikke noe jeg ville vært foruten. Disse valgene har endret og formet livet mitt på så mange ulike måter. Måter jeg ikke ville vært foruten.

 

Men hvordan visste jeg at dette var de rette valgene? Det gjorde jeg jo ikke. Det er enkelt å sitte i ettertid og si at man er fornøyd med valg man har tatt, men når man står midt oppi valget er det ikke sikkert noe føles rett. I en artikkel i Forbes av Mike Myatt, skriver han at feil informasjon, misforståelser, manipulasjon, og impulsivitet er negative faktorer som bidrar til dårlige valg. Altså burde man, før man tar en viktig beslutning, undersøke de ulike mulighetene og hva det kan gjøre for deg, også i fremtiden. Han mener at det er fire ”kategorier” som burde være balansert for å ta et valg; magefølelsen, data, informasjon, og kunnskap. Han peker på det faktum at mange valg er styrt av det han kaller ”følelses filteret”, magefølelsen, ettersom vi mennesker ofte kan la oss styre av våre følelser. Det er da man må samle data for de ulike mulighetene man har, slik at man har klar informasjon og dermed også oppnår kunnskap om mulighetene du har ved et valg. Altså sier han at man må ikke ta en forhastet valg, men overveie flere muligheter og bygge seg opp kunnskap om fremtiden etter at valget er tatt.

 

Dette er jo til hjelp om man trenger en påminnelse om å se flere sider av en sak. Men om man allerede sitter med kunnskap og masse informasjon om de ulike mulighetene, men fortsatt ikke klarer å ta et valg, hva gjør man da? Jeg vet ikke. Det er det jeg prøver å finne ut for meg selv ved å skrive dette innlegget. Jeg sitter fortiden ved et stort veiskille i livet mitt, og prøver å finne ut hvilken vei som vil være den ”rette” eller ”beste” for meg. Og når vi står foran et hav av muligheter, er det lett å bli handlingslammet. Det er fort gjort å ta det enkle valget, om å ikke ta et valg, eller ikke endre situasjonen man allerede er i. Skal man tørre å kaste seg ut i det ukjente og usikre eller skal man bli i det gamle, trygge, og forutsigbare?

Begge muligheter kan være gode på sin egen måte, og det er ingen fasit svar. Dette gjør valget mitt vanskeligere, og jeg vet ikke enda hvordan jeg skal løse det. 

 

Så, hvis du har noen gode tips til hvordan man enklere kan ta store valg, del gjerne i kommentarfeltet!

 

- Marie

 

Mike Myatts artikkel i Forbes: https://www.forbes.com/sites/mikemyatt/2012/03/28/6-tips-for-making-better-decisions/#25769d9334dc


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.