Kampen om flere IT-jenter

Publisert: 16.11.2016, 12:41

Andelen IT-jenter i Norge nærmer seg 25%. Det begynner med andre ord å synes at det er kvinner i IT-bransjen. Derimot er under 1% av foundere og daglig ledere i tech-startups kvinner og vi har enda en lang vei å gå.

Jeg liker selv å regne meg selv som nesten en av denne lille andelen med kvinnelige tech-statups foundere eller daglig ledere. Sannheten er at jeg ikke har vært tøff nok til å ta det steget selv. Ikke ennå og kanskje blir det aldri. Derimot er jeg kvinne, tech-student og leder av Norges største innovasjons- og entreprenørskapsstudentforening. Også jobber jeg i en tech-startup, som også må telle for noe. Så selv om jeg ikke har satset selv ennå håper jeg på å være et forbilde og en inspirasjon for andre jenter. Først og fremst til å velge en teknisk utdannelse, men også til å tørre og satse på egne idéer selv om idéen er teknisk. 

Å være IT-student og jente er utrolig kult. Det er ikke bare kult fordi det kan forveksles med å være it-jente, som defineres som samtidens mest trendsettende jenter. Gjerne noen som skiller seg litt ut og som mange ser opp til. Ja, på en måte er det det samme som IT-jente i min betydning. Det er også kult fordi informasjonsteknologi har utrolig mange kule sider og du blir én av få jenter i et veldig mannsdominert studie og yrke. Det siste salgsargumentet prøver jeg å gjøre noe med nå, så jeg jobber litt med å finne noe nytt å selge inn IT med.

Som regel når jeg møter nye mennesker blir det til at vi kommer i prat om hva vi driver med. Idet jeg forteller om at jeg studerer informatikk, som er et annet synonym for IT, får jeg ett av to svar. Enten 1) «Hva er det for noe?» eller 2) «oi, så utrolig kult! Det hadde jeg aldri trodd». Svar 1) leder ofte til svar 2) etter at jeg har fortalt litt lett om hva det går ut på.

For hva er egentlig IT/informasjonsteknologi/informatikk? Hvorfor er det så utrolig overraskende at jeg studerer dette? Og hvorfor er det enda kulere at jeg studerer informatikk enn at mine mannlige medstudenter studerer det samme?

Som jeg sa pleier jeg å forklare vagt hva som ligger i informatikk, for emnet er stort. Jeg pleier å si noe lignende som dette: «Det er data, programmering, koding og sånn». Informatikk kan forklares, på en litt menneskelig måte å si det på, som kommunikasjonen mellom menneske og menneske, kommunikasjonen mellom menneske og datamaskin eller kommunikasjonen mellom datamaskin og datamaskin. Informatikk kan også forklares som fremtiden i alle yrker, for mulighetene til bruksområder er så utrolig mange.

Og dette bringer meg til de andre spørsmålene jeg har, for grunnen til at det er «så kult og overraskende» at jeg studerer informatikk regner jeg med er fordi jeg er jente. Om du er litt interessert i sannsynlighet, så er det jo overraskende å møte på en IT-jente, for andelen er relativt lav. Likevel tror jeg ikke det er derfor det er så «kult og overraskende». Det er mer lite forventet, fordi informatikk har fått status som manneyrke. Det er liksom en guttegreie. Det er noe jenter ikke har noe med å gjøre, på samme måte som at make up-artist og frisør er jentegreier. Noe som er litt merkelig, for kommunikasjonsjobber er vel også en typisk jentegreie? Det samme er design og språk. Beklager gutter, men det er faktisk flere jenter som driver med dette enn det er av dere. Og det er disse tre ordene som er mest sentrale i beskrivelse av informatikk. Det er design ved hjelp av ett eller flere språk for å lage best mulig kommunikasjon.

Dette må gjøres noe med, for når IT er fremtiden er det faktisk en liten krise at det er så få jenter med på utviklingen. Det at frisør og make up-artist anses som jenteyrker er ikke like kritisk. Det er absolutt synd om noen gutter føler de ikke kan bli det grunnet stereotypier og ja, det er absolutt flotte og viktige yrker, men alle kan ikke bli det. Og dessuten, så programmerer snart noen en robot som er raskere og har en mer stabilt god måte å både legge sminke og klippe håret på. Og det er nettopp derfor det er viktig at jentene ikke lar være å være med på utviklingen. For før vi vet ordet av det sitter vi som hjemmeværende igjen ettersom det ikke finnes noen flere arbeidsplasser «som passer til oss». Det er mange plasser til jenter på informatikkstudiene og alt fra gaming-, mote-, sports- og reiseentusiaster tas i mot med jubel. Med dere kommer også ofte gode, nye idéer som forhåpentligvis kan redde oljekrisen. 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.