Nysgjerrighetsbloggen
Sturla Magnus Grøndal

Nysgjerrighetsbloggen

Innlegg 1 - Genesis

Publisert: 17.11.2016, 10:00

En ny blogg er skapt!

Vi mennesker lever i en magisk verden, omgitt av ubesvarte, uspurte spørsmål. Dette er noe vi egentlig ikke tenker over, men mysterier omgir oss overalt! Dagligdagse ting som Hvorfor er himmelen blå, men skyer hvite? og Sover fisk med øynene åpne? er spørsmål de fleste ikke tenker på, men for meg er det bare begynnelsen av veien et spørsmål kan vise.

Enkle spørsmål kan også ofte være vanskeligere å besvare enn vi tror. Et eksempel er Hvorfor er is glatt?. Om du går på asfalt for eksempel, sklir du ikke, slik som du gjør på is. Så hva er det som er så spesielt med is!? En hypotese er at det blir dannet vann på toppen av isen når du utsetter den for trykk og at dette virker som et slags glidemiddel. At det blir dannet en tynn vannhinne er det faktisk bred konsensus om, men at denne kommer på grunn av trykket er man ikke så sikker på. Faktisk står hele sannheten hittil ubesvart! Noen andre spørsmål du kan stille deg selv kan være Hvorfor blir vi tett i nesen? og Hvorfor får vi en flamme når noe brenner?.

Dette hvorfor-ordet vil jeg si er et av de viktigste ordene jeg har. Gjennom dette ordet har jeg lært meg så utrolig mye! Et av de første hvorfor-spørsmålene mine som barn var Hvorfor har mannen adamseple, når det var Eva som spiste eplet? Jeg fikk ikke akkurat noe godt svar, men et godt spørsmål var det. 

Studiet jeg går, nanoteknologi, er svært tverrfaglig og vi lærer både fysikk, kjemi, (molekylær)biologi og matte. Dette har gitt meg en svært bred kompetanse ovenfor realfagsemner, men jeg har også fått god trening i å ta til meg ny kunnskap fort. Denne store spredningen i hva vi skal lære har gitt meg et ganske stort bilde av hvor lite jeg egentlig kan. Når man har et slikt studium der du får lære litt om alt skjønner du at ting nesten aldri er så enkle som de så ut til å være i begynnelsen.

På grunn av bredden i dette studiet er det også vanskelig å bestemme seg for hva man vil gå videre.  Slik som det er i dag rekker man nemlig ikke å bli ekspert i alt. Det jeg har endt på nå er nanobiomedisin og i dette feltet ønsker jeg å bli en av de fremste i verden.

Forhåpentligvis vet du nå litt mer om meg og kanskje har du blitt litt mer vitebegjærlig også! Denne bloggen håper jeg uansett kan være en kanal jeg kan nytte til å spre min nysgjerrighet til andre og muligens få andre til å tenke litt mer over naturen som omgir oss. Neste innlegg blir 1. desember, så til da ønsker jeg deg det beste.

Beste hilsen
Sturla Magnus Grøndal


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+


Christian Aannø
17.11.2016, 11:07

Det er en forunderlig verden, og jeg gleder meg til å se hvilke spørsmål du og andre klarer å besvare i fremtiden!


g boy
17.11.2016, 17:47

yea boi, gleder med til neste innlegg. Har på følelsen det blir hella tight bro!!!!!


nysgjerrigper
21.11.2016, 17:57

Flott første innlegg! Ser frem til å lese mer!!


GogoScience
22.11.2016, 18:10

Kult konsept! Spennende å få et innblikk i hva du driver med og hva som interesserer deg!

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.