Nysgjerrighetsbloggen
Sturla Magnus Grøndal

Nysgjerrighetsbloggen

Innlegg 4 - Hvor går grensen med kunstig intelligens?

Publisert: 22.01.2017, 02:00

Kunstig intelligens har de siste årene virkelig vært i vinden. Noen frykter at den skal ta over verden, mens andre gleder seg over alt man kan løse ved hjelp av dette verktøyet.

Hittil har kunstig intelligens hovedsaklig blitt brukt med gode hensikter. Vi har Googles AlphaGo som beseiret verdensmesteren Lee Sedol i go, DeepDream som skal lage drømmete bilder (se bildet under) og IBMs Watson som kan hjelpe med både mat og kreftpasienter. Videre blir det brukt for å gjøre søkeresultater hos Google mer nøyaktige, for eksempel må ikke et bilde lenger merkes med "bil" om den skal bli funnet når noen søker etter bil. Google har algoritmer de bruker for å identifisere bilder og gjøre det lettere for oss å finne bildet vi leter etter. Facebook har også tatt i bruk denne teknologien til å analysere det du skriver, bilder, lage målrettet reklame og skreddersy nyhetsstrømmen din. Kunstig intelligens kan også bli brukt til å gjenkjenne tale, analysere børsmarkedet og i bioinformatikk for å bestemme proteinfolding for å nevne noen. Selv om dette kanskje høres greit ut, så er det ikke bare snille ting man kan bruke kunstig intelligens til. 

Noen av de skumle tingene kunstig intelligens kan bli brukt til er blant annet å hacke passord. Ved å analysere store mengder passord fra tidligere datainbrudd kan man danne nevrale nettverk som er flinkere til å gjette rikitige passord. Mange har sikkert også lagt merke til Facebook sin funksjon til å gjenkjenne ansikter og tenker at dette er helt greit. Men selv om denne spesifikke funksjonen kanskje er grei å ha, så sier det litt om det som er mulig. I fjor var det en stor sak i Russland om FindFace som brukte profilbildene til folk på Vkontakt (Russlands versjon av Facebook) for å identifisere dem i virkeligheten. Videre vil det ikke være vanskelig å binde disse profilbildene til bilder fra aviser og andre medier. For dem som også har hørt om utvidet virkelighet betyr dette at man kan gå i Karl Johans gate og vite hvem alle er. 

Kunstig intelligens vil også ha mye å bidra innen sikkerhet. En studie viste nylig at man ved maskinlæring kan gjenkjenne kriminelle bare ved å se på bilder av dem. Her er det bare tankene som setter grenser, for med ansiktsgjenkjenning og sikkerhetskameraer kan man vite hvor alle er til et gitt tidspunkt og med maskinlæring vil det heller ikke være vanskelig å finne ut om noen lyver under avhør. Med dagens muligheter er kanskje ikke overvåkningsstaten så langt unna likevel, eller hva tror du?

Beste hilsen 
Sturla Magnus Grøndal


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.