Talentjakten

Talentjakten

Morten Andre Knutsen om studielivet

Publisert: 05.11.2017, 11:36

Del 1 av 3

Skrevet av Kaja Skålnes Knudsen

Hvordan går det med Talentjaktens alumni? Hva driver egentlig talentene med? I tre deler ønsker vi å gi et lite innblikk i Morten Andre Knutsens liv. Morten er alumni fra 2013/2014 kullet, og siden da, ferdig utdannet sivilingeniør. Over et intervju på tre deler skal vi få et innblikk inn i Morten sin studietid, som fersk arbeidstager og hans framtidstanker. Vi tar det kronologisk og starter med studietiden.

 

En kjapp gjennomgang av Linkedin-profilen til Morten avslører at han var en travel student. Deltidsjobber, sommerjobber og verv kommer som perler på en snor, bare avbrutt av flere utvekslingsopphold.

 

- Har du alltid vært så hardtarbeidene?

 

- Jeg har alltid jobbet ganske hardt i den forstand at jeg har jobbet mye med skole og alltid prøvd å gjøre så godt jeg kan. (…) Jeg har hvert fall likt å få gode resultater, og synes det er veldig motiverende når man føler at man har jobbet hardt og det gir resultater. Så jeg jobba en del med skole når jeg var liten og prøver å gi alt i det jeg gjør.

 

- Er det resultatene som driver deg?

 

- Ja, jeg er veldig målbevist. Jeg prøver å være en person som går inn med hele hjertet når jeg bestemmer meg for noe. Fullfører ting med god stil og prøver å være opptatt av at det jeg gjør det skal jeg gjøre bra. Det har jeg vært hele livet. Også har jeg vært opptatt av konkurranse og synes det er veldig gøy å konkurrere. Og det har jo vært en drivkraft i sport, skole og jobb. Jeg har lyst å være en av de beste.

 

I 2013 var Morten Andre Knutsen en av 13 talenter som kom seg igjennom nåløyet til Talentjakten. Den gang var programmet åpent for alle på Sørlandet og hadde som mål å skape et bindeledd mellom studenter og næringsliv. Morten selv var godt i gang med en utdanning innenfor industriell økonomi og teknologiledelse (IndØk) ved Universitetet i Agder. I bacheloroppgaven skrev han om fornybar energi. At akkurat fornybar energi ble temaer var så enkelt som at det var framtidsrettet. Morten hadde nemlig ingen spesielle preferanser. Han er av typen som liker å lære om alt, og som bare blir mer og mer interessert i emner jo mer han lærer om dem. Dette var noe som kom ekstra godt fram i spørsmålet om hva han synes var det mest spennende temaet i studiet hans:

 

- Det synes jeg er utrolig vanskelig å svare på for jeg interesserer meg i veldig mye forskjellig og har egentlig lyst å lære meg alt mulig. Her om dagen begynte jeg å se på kurs om hvordan du filmer for å få rett synsvinkel på ting, og for å vise budskap på en bestemt måte. Kanskje det var noe der jeg kunne hente ut når jeg og lager presentasjoner som vi skal pitche for en kunde for å få fram effekten. Det er på en måte helheten jeg liker med IndØk-studiet og den jobben jeg har. At du kombinerer mye ut ifra hva slags prosjekter du holder på med. Det er den tverrfagligheten jeg synes er spennende.

 

Videre i studiet velger Morten å dra på utveksling til både Sydney, Australia, til Los Angeles, USA og til Houston, USA. Det er ikke tvil om at Morten har fått mersmak på utvekslingslivet.

 

- Første gang så var det egentlig for å få nye impulser. Jeg dro da til Sydney. Og det hørtes veldig deilig ut å studere i Australia. Så jeg og en kamerat og leverte inn søknad, også plutselig havna vi der. Men i ettertid så tok jeg den andre utvekslinga på grunn av at jeg synes det var veldig interessant å lære om forskjellige kulturer og hvordan ting er i utlandet. Få et større perspektiv på verden og se hvordan de studerer i andre land, og ikke minst få nettverk i andre land og venner over hele verden. Det synes jeg var veldig gøy. Veldig gøy med hele settingen og prøve noe nytt. Jeg tror det er en kjempe bra erfaring, som jeg anbefaler alle. Etter jeg var i Sydney så studerte jeg i Los Angeles et halvt år, også skrev jeg master i Houston.

 

Morten på utveksling i Australia. Foto: Privat

 

Utlandsoppholdene til Morten har også gitt han et nytt forhold til Norge, både på godt og vondt. Han har blitt mer glad i Norge, og setter pris på hvor godt nordmenn har det. Dette ble spesielt tydelig i Los Angeles hvor Morten fikk et nært innblikk i de store sosiale forskjellene. Dette kom tydelig fram i gatebildet hvor det var mange som slet med fattigdom, men også en del som nøt ekstrem rikdom. Samtidig opplevde han også at Norge og nordmenn kan lære av andre kulturer og har områder å vokse på. Som vennligheten til australiere på gata som gjorde det så mye lettere å bli kjent.

 

Når jeg spør Morten om en enkeltepisode fra studietiden han husker spesielt godt er det allikevel ikke utlandsoppholdet han tenker på først, men idretten lacrosse.

 

- Jeg spilte lacrosse. Så hvis jeg tar det utenomfaglige, så var det et vanvittig nært og sterkt miljø hvor vi fant på mye gøy sammen. Dro på mye turneringer sammen, og det var et utrolig tett felleskap som gjorde at vi hjalp hverandre på skolen hvis det var noe. Vi ble en utrolig tett gjeng. Når jeg ser tilbake til studietida er det mye det samværet der jeg ser tilbake på.

Morten Andre Knutsen (#5) med lacrosselaget. Foto: Privat

 

For Morten, sånn som for så mange andre, var studietiden mye mer enn bare studier.  Det vil han også at andre nåværende og framtidige studenter skal huske på.

 

- Har du noen tips til hvordan man kan utnytte studietiden sin best mulig?

 

- Absolutt! Jeg ville utnytta studietiden til mer enn bare å få en grad. Sånn som i den jobben jeg har så er det veldig mye nettverk som hjelper deg godt på vei. At du kjenner folk som kan hjelpe deg og at du kan hjelpe dem. Det gir deg mye og det da å prøve å knytte mange relasjoner, få nye venner, være med på ting. Du lærer utrolig mye utenom det faglige. Du lærer mye praktisk ved å være med i linjeforeninger, involvere deg i idrett og bli med på ting. Du treffer folk som du garantert vil møte i framtida og får venner for livet. Så jeg anbefaler selvfølgelig at du prøver så godt du kan på studiene. Og jeg kunne sikkert snakka mye om studieteknikk, men jeg vil også anbefale det å involvere deg i ting og bli kjent med nye folk. For studietida er den tida i livet hvor du har en størst mulig arena til å bli kjent med masse folk, det får du ofte ikke seinere.

 

 

 

Del 1: STUDIELIVET

Del 2: NY I ARBEIDSLIVET 

DEL 3: HVERDAGEN OG FRAMTIDSTANKER 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.