Talentjakten

Talentjakten

Morten Andre Knutsen om å være ny i arbeidslivet

Publisert: 26.11.2017, 08:00

Del 2 av 3

Skrevet av Kaja Skålnes Knudsen

 

Hvordan får du egentlig drømmejobben og - ikke minst - hvordan er det å være ny i jobb? Vi har snakket med Talentjakten alumni, Morten Andre Knutsen, om hans erfaringer. Dette er del to av et intervju på tre deler.

 

Etter endte studier ved Universitetet i Agder kom Morten gjennom nåløyet hos PricewaterhouseCoopers (PwC) - et revisjon og rådgivnings firma. Til tross for Mortens gode ord om PwC i dag var det ingen selvfølge at han skulle ende opp akkurat der. Da Morten dro på sitt første intervju med PwC hadde han allerede fått et jobbtilbud fra et annet selskap. Dette tilbudet hadde Morten planlagt å svare ja til, men i løpet av intervjurundene ombestemte han seg.

 

- Du har nå jobbet for PwC i to år, kan du fortelle litt om hvordan du fikk stilling hos dem?

 

- Det er så kjedlig som at jeg faktisk søkte! Jeg kan egentlig fortelle at jeg hadde en annen jobb i lomma når jeg var på PwC-intervjuet og var ganske sikker på at jeg skulle velge den jobben. Jeg stilte en del spørsmål på intervjuet og jeg ble sikkelig interessert i det de drev med der. Det var først da jeg lærte ordentlig om hva bedriften gjør. Det var så mange utrolig flinke folk som intervjua meg. Det var sånne folk jeg hadde lyst å jobbe med - de virka så dyktige. Etter intervjuet så bestemte jeg meg etter hvert at jeg ville jobbe hos PwC, så jeg skifta faktisk mening.

Morten Andre Knutsen, Foto: Studio 22

 

Entusiasmen for PwC kommer tydelig fram i både stemmen og svarene til Morten, han er klart fornøyd med valget. På spørsmålet om hvorfor Morten tror at PwC, etter en rekke intervjuer, valgte nettopp ham, svarer han at det var nok en kombinasjon mellom gode resultater på skolen, en rekke verv utenom skolen og at han er frampå. Morten er ikke av typen som går stille i gangene.

 

- Jeg har ganske høye ambisjoner og mål og jeg la ikke skjul på det i intervjuet. Jeg var ikke redd for å feile. Så jeg «gutsa» litt og var ikke beskjeden, så det var kanskje en kombinasjon av det.

 

- Tror du kanskje at det er mange som er redd for å feile?

 

- Du, det er vel mange som er veldig nervøse på intervju, og kanskje utilpass. Det er jo noen som har forberedt seg litt på at du skal få ulike spørsmål og sånne ting, men jeg snakka litt mer fra hjertet. Jeg hadde forbredt meg godt altså og jeg følte at vi var på bølgelengde. Jeg hadde veldig god følelse når jeg var ferdig med intervjuet.

 

 

Morten Andre Knutsen (midten) på fotball med PwC. Foto: Privat

 

Før Morten startet i jobben hos PwC trodde han at utdanningen hadde gjort ham ferdig utdannet. Der tok han grundig feil. Den nye jobben innebar mye opplæring og ble en bratt læringskurve.

 

- Hvordan var den første tiden i ny jobb?

 

- Den første tida i PWC så ble vi sendt på tre uker med alle nyansatte i Norge. Vi hadde kurs sammen, så det var mye nettverksbygging slik at vi ble kjent på tvers av kontorene samtidig som det var masse kurs. Det har gitt meg mye i ettertid, ettersom jeg nå kjenner folk på alle kontorene. Så når en kunde spør meg om problemstillinger, så vet jeg alltid en jeg kan kontakte på alle kontorene. Nettverksbiten ga meg veldig mye de første ukene. Ellers blir du fort kasta ut i prosjekter: De (PwC) er litt: Hvordan skal jeg angripe problemstillingene? Hvordan skal jeg løse prosjektene? Hvordan skal jeg gå fram? Du blir kasta fort inni møter med folk som er høyt oppi selskapene, og blir tatt med å presentere for dem. Du blir kasta ut på dypt vann visst du ønsker og da lærer du også utrolig fort. Og du har folk som støtter deg og hjelper deg hele veien. Så det var veldig, veldig utfordrende og veldig læreriktig. Du får en kjempebratt læringskurve som jeg opplevde den første tida, og det opplever jeg enda.

 

- Var det skummelt?

 

- Det er jo alltid skummelt. Når du gjør noe som er utenfor komfortsonen din så kjenner du litt på den spenninga og at det er skummelt, men jeg liker litt den følelsen. Du får litt adrenalin-kick og det prøver jeg å snu til noe positivt som viser at jeg er klar. Jeg synes bare det er veldig gøy, men jeg har smågrua meg av og til og følt litt på det.

 

- Har du noen tips til nyutdannet som akkurat har eller som skal til å begynne i jobb?

 

- Ja. Jeg ville først og fremst gått ned i hva jeg ville jobbet med. For når du velger jobb så blir du litt låst i jobben og det er ikke bare å bytte visst du ikke har lyst på den jobben. Jeg ville satt meg ned og gått gjennom hvilke yrker jeg kan bli ansatt i, hva slags oppgaver disse yrkene byr på, hva de innebærer og så laget en liste. Deretter ville jeg sett på hvilke av disse jeg kunne tenkt meg å jobbe med og så funnet selskaper som gjør det her. Jeg ville og snakket med folk som er i de forskjellige yrkene, slik at jeg blir sikker på hva jeg vil gjøre. Etter det ville jeg gått foran speilet, før noe intervjuet eller søknadsskriving, og sagt hvorfor jeg skulle ansatt meg selv. Til slutt hadde jeg skrevet søknaden der etter.

 

 

Del 1: STUDIELIVET

Del 2: NY I ARBEIDSLIVET

DEL 3: HVERDAGEN OG FRAMTIDSTANKER 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Morten Andre Knutsen om studielivet

Publisert: 05.11.2017, 11:36

Del 1 av 3

Skrevet av Kaja Skålnes Knudsen

Hvordan går det med Talentjaktens alumni? Hva driver egentlig talentene med? I tre deler ønsker vi å gi et lite innblikk i Morten Andre Knutsens liv. Morten er alumni fra 2013/2014 kullet, og siden da, ferdig utdannet sivilingeniør. Over et intervju på tre deler skal vi få et innblikk inn i Morten sin studietid, som fersk arbeidstager og hans framtidstanker. Vi tar det kronologisk og starter med studietiden.

 

En kjapp gjennomgang av Linkedin-profilen til Morten avslører at han var en travel student. Deltidsjobber, sommerjobber og verv kommer som perler på en snor, bare avbrutt av flere utvekslingsopphold.

 

- Har du alltid vært så hardtarbeidene?

 

- Jeg har alltid jobbet ganske hardt i den forstand at jeg har jobbet mye med skole og alltid prøvd å gjøre så godt jeg kan. (…) Jeg har hvert fall likt å få gode resultater, og synes det er veldig motiverende når man føler at man har jobbet hardt og det gir resultater. Så jeg jobba en del med skole når jeg var liten og prøver å gi alt i det jeg gjør.

 

- Er det resultatene som driver deg?

 

- Ja, jeg er veldig målbevist. Jeg prøver å være en person som går inn med hele hjertet når jeg bestemmer meg for noe. Fullfører ting med god stil og prøver å være opptatt av at det jeg gjør det skal jeg gjøre bra. Det har jeg vært hele livet. Også har jeg vært opptatt av konkurranse og synes det er veldig gøy å konkurrere. Og det har jo vært en drivkraft i sport, skole og jobb. Jeg har lyst å være en av de beste.

 

I 2013 var Morten Andre Knutsen en av 13 talenter som kom seg igjennom nåløyet til Talentjakten. Den gang var programmet åpent for alle på Sørlandet og hadde som mål å skape et bindeledd mellom studenter og næringsliv. Morten selv var godt i gang med en utdanning innenfor industriell økonomi og teknologiledelse (IndØk) ved Universitetet i Agder. I bacheloroppgaven skrev han om fornybar energi. At akkurat fornybar energi ble temaer var så enkelt som at det var framtidsrettet. Morten hadde nemlig ingen spesielle preferanser. Han er av typen som liker å lære om alt, og som bare blir mer og mer interessert i emner jo mer han lærer om dem. Dette var noe som kom ekstra godt fram i spørsmålet om hva han synes var det mest spennende temaet i studiet hans:

 

- Det synes jeg er utrolig vanskelig å svare på for jeg interesserer meg i veldig mye forskjellig og har egentlig lyst å lære meg alt mulig. Her om dagen begynte jeg å se på kurs om hvordan du filmer for å få rett synsvinkel på ting, og for å vise budskap på en bestemt måte. Kanskje det var noe der jeg kunne hente ut når jeg og lager presentasjoner som vi skal pitche for en kunde for å få fram effekten. Det er på en måte helheten jeg liker med IndØk-studiet og den jobben jeg har. At du kombinerer mye ut ifra hva slags prosjekter du holder på med. Det er den tverrfagligheten jeg synes er spennende.

 

Videre i studiet velger Morten å dra på utveksling til både Sydney, Australia, til Los Angeles, USA og til Houston, USA. Det er ikke tvil om at Morten har fått mersmak på utvekslingslivet.

 

- Første gang så var det egentlig for å få nye impulser. Jeg dro da til Sydney. Og det hørtes veldig deilig ut å studere i Australia. Så jeg og en kamerat og leverte inn søknad, også plutselig havna vi der. Men i ettertid så tok jeg den andre utvekslinga på grunn av at jeg synes det var veldig interessant å lære om forskjellige kulturer og hvordan ting er i utlandet. Få et større perspektiv på verden og se hvordan de studerer i andre land, og ikke minst få nettverk i andre land og venner over hele verden. Det synes jeg var veldig gøy. Veldig gøy med hele settingen og prøve noe nytt. Jeg tror det er en kjempe bra erfaring, som jeg anbefaler alle. Etter jeg var i Sydney så studerte jeg i Los Angeles et halvt år, også skrev jeg master i Houston.

 

Morten på utveksling i Australia. Foto: Privat

 

Utlandsoppholdene til Morten har også gitt han et nytt forhold til Norge, både på godt og vondt. Han har blitt mer glad i Norge, og setter pris på hvor godt nordmenn har det. Dette ble spesielt tydelig i Los Angeles hvor Morten fikk et nært innblikk i de store sosiale forskjellene. Dette kom tydelig fram i gatebildet hvor det var mange som slet med fattigdom, men også en del som nøt ekstrem rikdom. Samtidig opplevde han også at Norge og nordmenn kan lære av andre kulturer og har områder å vokse på. Som vennligheten til australiere på gata som gjorde det så mye lettere å bli kjent.

 

Når jeg spør Morten om en enkeltepisode fra studietiden han husker spesielt godt er det allikevel ikke utlandsoppholdet han tenker på først, men idretten lacrosse.

 

- Jeg spilte lacrosse. Så hvis jeg tar det utenomfaglige, så var det et vanvittig nært og sterkt miljø hvor vi fant på mye gøy sammen. Dro på mye turneringer sammen, og det var et utrolig tett felleskap som gjorde at vi hjalp hverandre på skolen hvis det var noe. Vi ble en utrolig tett gjeng. Når jeg ser tilbake til studietida er det mye det samværet der jeg ser tilbake på.

Morten Andre Knutsen (#5) med lacrosselaget. Foto: Privat

 

For Morten, sånn som for så mange andre, var studietiden mye mer enn bare studier.  Det vil han også at andre nåværende og framtidige studenter skal huske på.

 

- Har du noen tips til hvordan man kan utnytte studietiden sin best mulig?

 

- Absolutt! Jeg ville utnytta studietiden til mer enn bare å få en grad. Sånn som i den jobben jeg har så er det veldig mye nettverk som hjelper deg godt på vei. At du kjenner folk som kan hjelpe deg og at du kan hjelpe dem. Det gir deg mye og det da å prøve å knytte mange relasjoner, få nye venner, være med på ting. Du lærer utrolig mye utenom det faglige. Du lærer mye praktisk ved å være med i linjeforeninger, involvere deg i idrett og bli med på ting. Du treffer folk som du garantert vil møte i framtida og får venner for livet. Så jeg anbefaler selvfølgelig at du prøver så godt du kan på studiene. Og jeg kunne sikkert snakka mye om studieteknikk, men jeg vil også anbefale det å involvere deg i ting og bli kjent med nye folk. For studietida er den tida i livet hvor du har en størst mulig arena til å bli kjent med masse folk, det får du ofte ikke seinere.

 

 

 

Del 1: STUDIELIVET

Del 2: NY I ARBEIDSLIVET 

DEL 3: HVERDAGEN OG FRAMTIDSTANKER 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.