Talentjakten

Talentjakten

Kristine Olsen – fra studievalg til lederjobb

Publisert: 19.03.2018, 21:05

Kristine Olsen er en av deltagerne i Talenjakten kull 2015/2016, samt vært en del av styret bak Talentjakten. Hun er 23 år, bor i en leilighet på Løren i Oslo og har en bachelor i administrasjon og ledelse. Etter endt utdanning startet hun i en stilling i Nordea og er i dag leder for Nordea Ung. Vi har tatt en prat med Kristine om utdanning, jobb og drømmer. Og ikke minst pizza.

 

 

Hvordan valgte du utdanning, og ville du gjort det samme valget på nytt?

Valget av utdannelse var relativt tilfeldig. Etter videregående var jeg sikker på én ting – at jeg ville være student i Oslo. Samtidig ante jeg ikke hva jeg ville studere. Løsningen ble å søke på en haug vilkårlige studier; alt fra diverse økonomistudier til sykepleie, kriminologi og psykologi. Rekkefølgen var tilfeldig, og jeg trodde faktisk at jeg kunne ta valget når jeg først visste hva jeg kom inn på. Det viste seg ved opptak at rekkefølgen skulle ha en del å si, og det var administrasjon og ledelse som stod øverst på listen. Så da ble det administrasjon og ledelse.

Hvis jeg skulle tatt valget på nytt hadde jeg nok gjort det samme. Jeg er fornøyd med mulighetene jeg fikk i løpet av studietiden når det gjelder spesialisering og internship, samt frihet til å jobbe mye ved siden av studiene. Likevel har jeg innsett at det ikke er så farlig hva man begynner å studere – man finner som regel en vei uansett, eller så kan man jo bare begynne på noe annet etterhvert.

 

Hvordan fikk du jobb etter endt studie?

I mitt andre studieår hadde vi en obligatorisk ni-ukers praksisperiode (internship) implementert i semesteret. Jeg ville gjerne jobbe med HR, og gjerne i Nordea. Tilfeldigvis hadde Nordea en stand på skolen i perioden jeg var på jakt etter internship. Jeg gikk bort til de som stod på standen, slo av en prat og forhørte meg om mulighetene der.

Dette førte til et intervju på Nordeas hovedkontor. Mitt første intervju for en jobb i næringslivet. Jeg var dødsnervøs. Intervjuet stod ikke til forventningene i det hele tatt. De to som intervjuet meg var rolige, hyggelige og var mest interesserte i å høre om min motivasjon. Jeg klarte meg fint, og startet som intern noen uker senere. Min så vidt påbegynte fordypning i HR var fordelaktig men ikke avgjørende for tilbudet. Grunnen til at jeg fikk en mulighet var at jeg var frampå og motivert, mer enn at jeg gikk helt rett utdannelse.

I mitt internship jobbet jeg tett sammen med HR-rådgivere med ulike prosjekter. Jeg lærte raskt at ved å be om ansvar, får du ansvar. I alle fall hos Nordea. Etter min praksisperiode begynte jeg å jobbe deltid i HR-avdelingen. Etter hvert fant jeg ut at HR kanskje ikke var det jeg drømte om å jobbe med likevel, jeg ønsket meg nærmere kunder og "action". Jeg begynte da å jobbe deltid i Nordea Ung, teamet jeg i dag er leder for.

 

Hadde du noen tanker om hvordan det skulle bli å jobbe?

Det er flere ting som har overrasket meg mine første år i arbeidslivet.

For det første hadde jeg en antagelse om at min nye arbeidsgiver ville forvente at jeg hadde høyere kompetanse enn jeg følte jeg innehadde. Jeg fryktet at de ville teste meg i mine fagkunnskaper og anta at jeg hadde stålkontroll på alle emnene jeg hadde vært innom i løpet av studiet. Dette viste seg og ikke være tilfelle, jeg fikk selvsagt god opplæring i arbeidsoppgavene jeg skulle utføre.

Videre hadde jeg en tanke om at det ville være vanskelig å oppleve progresjon og avansering karrieremessig før jeg fylte 25 og / eller uten master. Dette skulle vise seg og heller ikke stemme. Som nevnt tidligere – stikker du hodet frem og ber om ansvar, så får du ansvar.

 

I dag sitter du i en stilling høyere opp i systemet og med mer ansvar, hvordan har denne stillingsendringen skjedd?

Jeg er nå veldig fersk som leder for verdens kuleste team; Nordea Ung. I Nordea Ung jobber vi med å gi råd og hjelp til unge. Vi jobber hovedsakelig proaktivt over telefon, med onboarding av alle som fyller 18 år, behandling av lånesøknader, samt rådgivning knyttet til finansiering og sparing. Utover det holder vi webinarer, deler morsomme tips & tricks på Snapchat, og inviterer skoleklasser inn for å lære om privatøkonomi gjennom et interaktivt læringsspill.

I begynnelsen av desember 2017 gikk min daværende leder over i en stilling i en annen avdeling i banken og jeg har siden overtatt for henne. Det opplevdes som relativt naturlig å ta over ansvaret, da jeg gradvis har bedt om, og fått mer og mer ansvar. Jeg har utrolig mye å takke min tidligere leder for, som kontinuerlig ga meg utfordringer, ansvar og muligheter. Min nåværende leder er også en veldig viktig støttespiller, som er rå på å coache og motivere meg.

Det har vært litt utfordrende å gå fra å være kollega til leder i samme team, fordi rollene plutselig blir litt snudd. Men heldigvis har jeg som nevnt verdens råeste team med meg, som er en drøm å jobbe sammen med. Med en så motivert, proaktiv og innovativ gjeng gjør mye seg selv. Jeg elsker jobben min.

 

Hva er drømmejobben din og hvorfor?

Drømmejobben min akkurat nå må være en forlengelse av det arbeidet vi gjør i Nordea Ung – for eksempel som en slags forbrukerøkonom, slik at jeg kan nå ut til enda flere. Jeg elsker å snakke med og bli kjent med mennesker. Videre håper jeg å kunne fortsette å bruke min økonomibakgrunn til å hjelpe mennesker til å bedre håndtere sin egen økonomi, uavhengig av forutsetninger.

 

Og til slutt, hva hadde du gjort om du ble statsminister for en dag?

En ting jeg ser en del av i min jobb er mennesker som allerede i ung alder har pådratt seg høy forbruksgjeld uten å være klar over vilkårene i liten skrift og konsekvensene av skyhøye renter. Dette kan i verste fall utvikle seg til en ond sirkel, full av gjeld, som er vanskelig å komme seg ut av. Hvis jeg kunne bestemme ville jeg gjort det vanskeligere for aktører å bruke reklame som spiller på følelser for å lokke kunder til å ta opp dyre lån.

Utover det hadde det vært litt kult å invitere hele verdens ledere på pizzafest, bare for å ha det litt hyggelig sammen for en gangs skyld, uten debatt og krangling. Bare pizza. Og kos.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+
Kopiering av tekst og bilder fra blogginnlegg kan ikke gjøres uten samtykke. Ytringer i blogginnlegg er personlige og tilhører bloggeren. Tips oss dersom innholdet bryter med norsk lov. Talentblogg er en tjeneste levert av Talentjakten, og benytter bloggplattform fra Bloggi. Ved bruk av talentblogg.no aksepteres cookies fra Google Analytics.